Nyolc bányászati koncesszió nyerteseiről döntött az NFM

Akt.:
Farkaslyuki bányásznap - illusztráció
Farkaslyuki bányásznap - illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Budapest/Berettyóújfalu/Dubicsány – Szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére szóló nyolc bányászati koncesszió négy nyerteséről döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – közölte a tárca és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az O&GD Central Kft. Berettyóújfalun, Mogyoródon, Nagykátán és Ócsán, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár északon és Dányon nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére. Ezen kívül a HHE GROUP Kft. Lakócsán, a magyar koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő, a régióban aktív kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. Püspökladányon köthet koncessziós szerződést – áll a közleményben.

A Sellye területére kiírt szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére, valamint a “Dubicsány I. – szén” bányatelekre vonatkozó barnakőszén feltárására és kitermelésére irányuló koncessziós pályázati felhívásokra nem érkezett ajánlat, azokat a miniszter eredménytelennek nyilvánította – áll a közleményben.

A nemzeti fejlesztési miniszter 2015 áprilisában tette közzé a bányászati koncessziós felhívásokat. A tízből nyolc felhívásra összesen 17 pályázat érkezett.

A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 90 nap áll rendelkezésre, amely határidő miniszteri döntés alapján egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható.

Az élénkülő verseny, a befektetők hazai szénhidrogén-koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezetet alacsony beruházási aktivitás jellemzi – írta az NFM.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal további területek esetében is elkészítette az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatokat, amelyek alapján a NFM újabb koncessziós pályázatok meghirdetését tervezi – olvasható a tájékoztatásban.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s