NYITRANOVÁKI ROBBANÁS: megtalálták a hatodik áldozat maradványait is

Már bizonyíthatóan hat áldozata van az éppen egy hónappal ezelőtti, nyitranováki robbanássorozatnak: pénteken ugyanis a romok alól előkerültek az egyik nő alkalmazott testrészei. Ezt annak a katonai ipartelepnek a vezetője közölte hétfőn, ahol a katasztrófa történt. Két nőt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A három robbanás március 2-án délután történt a Nyitrától északra fekvő kisváros katonai ipari létesítményében, egy hadianyagok szétszerelésére és megsemmisítésére szolgáló csarnokban. A telep egy részét a detonációsorozat teljesen elsöpörte a föld színéről, de gyakorlatilag az egész beépített terület tönkrement. A robbanás erejét jelzi, hogy két kráter is keletkezett, melyek közül a nagyobbik átmerője körülbelül húsz méter. Több mint tíz kilométernyire lévő épületek – köztük a bajmóci vár – ablakait is bezúzta az óriási légnyomás.

A szlovák határhoz közeli cseh szeizmológiai berendezések földrengésként érzékelték a robbanásokat, erejük a mérések tanúsága szerint egy magnitúdó körüli volt.

Bár az első elemzések szerint nem nőtt meg lényegesen a káros anyagok koncentrációja a levegőben, a közeli patakban röviddel a történtek után a krómtartalom a megengedett harmincszorosa volt, s nagy mennyiségű ólmot, kadmiumot, rezet és higanyt is kimutattak a szlovák környezetvédelmi főfelügyelőség szakemberei. A védelmi tárca szerint ez azzal függhet össze, hogy a fel nem robbant, de felhevült lő- és robbanószer hűtéséhez a patak vizét is felhasználták.

A történtek után František Kašický ((frantyisek kasicki)) szlovák védelmi miniszter felajánlotta a lemondását, de hangsúlyozta: személyes felelősséget nem érez a balesetért. Robert Fico kormányfő azonnal a bizalmáról biztosította a tárcavezetőt, s az államfő is úgy döntött, nem meneszti őt.