Nyitranováki robbanás: kizárható a terrortámadás lehetősége

Végleg kizárható, hogy terrortámadás okozta a pénteki nyitranováki robbanássorozatot – jelentette be vasárnap a szlovák országos rendőrfőkapitány. Ján Packa közölte, a gyár területén csak alkalmazottak tartózkodtak a katasztrófa idején. Robert Fico szlovák kormányfő elmondta: a hírszerzési szervek is folyamatosan igazolják, hogy nem terrorcselekmény miatt következett be a három detonáció.

Hivatalosan egyelőre három halálos áldozata van a balesetnek, öt embert még keresnek. Bár teljességgel még mindig nem zárható ki, hogy a közeli erdőkbe menekültek, az illetékesek szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy közülük bárki is túlélte volna a szerencsétlenséget.

Két áldozat, egy nő és egy férfi holttestét még a mentési munkálatok kezdetén megtalálták, egy harmadik maradványaira szombaton bukkantak rá. Most DNS-vizsgálattal próbálják megállapítani, hogy kinek a holttestéről van szó.

A védelmi miniszter vasárnap felajánlotta lemondását a baleset miatt. Személyes felelősséget nem érez, de politikailag ezt a gesztust tartja helyesnek. A kormányfő jelezte, nem javasolja minisztere menesztését, s az államfőt is arról tájékoztatja majd, hogy elégedett a tárcavezetővel. A miniszteri felvetésről a szlovák köztársasági elnök egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást.