Nyitranováki robbanás: két katonai rendőrt is kórházba szállítottak

Két katonai rendőrt is kórházba kellett szállítani Szlovákiában, mert a pénteki nyitranováki lőszerraktár-robbanás utáni mentési munkálatok idején mérgező anyagot lélegeztek be. A hatás szombaton reggelre jelentkezett, ezért kórházi vizsgálatnak vetik alá őket – áll a szlovák védelmi tárca sajtóközleményében.

A két rendész egy kis raktár közelében olyan hordók mozgatásánál segédkezett, amelyek a muníció kezelésére szolgáló vegyi anyaggal voltak tele. Vladimír Gemela (ejtsd: vlagyimír gemela), a védelmi minisztérium szóvivője szerint kisebb egészségügyi problémákról van szó, s csak a “biztonság kedvéért” szállították kórházba a katonákat. Egyben biztosította a lakosságot: az említett hordókat biztonságos helyre vitték, s folyamatosan szállítják el a detonációk következtében elszennyeződött talajt is, és mérik a levegő káros anyag koncentrációját.

A balesetnek hivatalos információk szerint egyelőre két halálos áldozata van, egy nő és egy férfi, mindketten a katonai ipari létesítmény civil alkalmazottai voltak. Hatan eltűntek. A környékbeli kórházakban – a két említett katonán kívül – 17 sérültet ápolnak. A szlovák védelmi miniszter vezetésével szombaton hajnaltól folyamatosan harminc fős válságstáb irányítja a mentési és egyéb helyszíni munkálatokat.Sporthírek