Nyitranováki robbanás: Fico nem akarja meneszteni a védelmi minisztert

Nem tesz javaslatot védelmi minisztere leváltására a szlovák kormányfő a nyitranováki lőszerraktárban történt robbanássorozat miatt. Robert Fico ezt röviddel azután jelentette be a Szlovák Televíziónak adott interjújában, hogy a tárcavezető vasárnap délelőtt felajánlotta a lemondását. Frantisek Kasický (ejtsd: frantyisek kasickí) közvetlen, személyes felelősséget nem érez a katasztrófáért, de kötelességének érezte felajánlani a távozását. A javaslatról az államfő dönthet, de Fico máris jelezte: minisztere élvezi a bizalmát, s erről a köztársasági elnököt is tájékoztatni fogja.

A balesetnek hivatalosan egyelőre három halálos áldozata van, öt embert továbbra is keresnek. A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta: továbbra is remélik, hogy a robbanáskor a közeli erdőbe menekültek. Ha viszont a robbanás közvetlen közelében voltak, akkor aligha maradhattak életben.

A szlovák kormányfő megismételte, hogy a halálos áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek kárpótlást fizet az állam. A konkrét összegről – miként a baleset okáról, az esetleges felelősség kérdéséről és a hadipari létesítmény további sorsáról – csak a vizsgálat lezárása után kíván konkrétabban állást foglalni.

Pénteken délután a Nyitrától északra fekvő nyitranováki katonai ipari létesítménynek abban a csarnokában vagy annak közelében következett be három detonáció, ahol különféle hadianyagok megsemmisítése, szétszerelése folyt. A telepen a robbanások idején az eddigi adatok szerint 49-en tartózkodtak.