Nyitranováki robbanás – 6 emberről még mindig nincs hír

Továbbra sem találják a pénteki nyitranováki lőszerraktár-robbanásban eltűnt hat embert. Egyes szemtanúk szerint többen a közeli erdőkbe menekültek, de sem ott, sem a telepen nem bukkantak rájuk sem élve, sem holtan.
Korábban két halottra bukkantak – egy férfi és egy női alkalmazottra.

A súlyosan sebesültek száma hat, kisebb sérüléseket az eddigi információk szerint 42-en szenvedtek. Kivizsgálásra kórházba kellett szállítani két katonai rendőrt is, akik a mentés során vegyi anyaggal teli hordók elszállításánál segédkeztek, s kisebb égési sérüléseket szenvedtek, valamint mérgező anyagokat lélegeztek be. Egyes szemtanúk szerint többen a közeli erdőkbe menekültek, de az ipartelepen és annak környékén egyelőre sem túlélők, sem holttestek nem kerültek elő.

A szem- és fültanúk szerint három egymás utáni detonáció több futballpályányi területen rombolt le és rongált meg épületeket a katonai ipari létesítményen belül. A robbanások helyén egy húsz méter átmérőjű kráter tátong. A robbanás abban a csarnokban vagy annak közelében történhetett, ahol régi lőszerek és robbanószerkezetek, valamint egyéb hadianyagok megsemmisítése, szétszerelése folyik.

Robert Fico szlovák kormányfő részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, szóvivője pedig közölte, hogy ugyanúgy kárpótlásban részesülnek majd, mint a tavalyi nyitranováki bányaomlás négy áldozatának családjai.
A várost ugyanis fél éven belül a második katasztrófa érte: tavaly novemberben körülbelül kétezer tonnányi agyagos és homokos iszap zúdult a helyi bányába, négy vájár életét vesztette. A földmozgás következtében a bánya feletti szántóföldön tizenegy méter átmérőjű és 35 méter mély kráter keletkezett.Sporthírek