Nyitott kapuk a Színházi Világnapon

Színház - Illusztráció
Színház - Illusztráció
Negyvenötödik alkalommal tartják meg a Színházi Világnapot március 27-én. Kedden az ország számos színházában várják egész nap a közönséget.

A Színházi Világnapon idén a magyar teátrumokban Parti Nagy Lajos költő, író köszöntőjét olvassák fel.

A Színházi Világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy kiemelkedő színházművész, író, rendező ír világnapi üzenetet. Az első köszöntőt Jean Cocteau írta, majd az elmúlt negyvenöt év során a színházlátogatók meghallgathatták többek között Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Béjart és Eugene Ionesco világnapi köszöntőjét.
A MASZK Országos Színészegyesület jótékony célú gálaestet rendez a Színházi Világnapon a Madách Színházban.

Este nyolckor kezdődik a “Színház az egész…” című előadás. A fellépő művészek között van többek között Börcsök Enikő, Haumann Péter, Hegyi Barbara, Kulka János, Mácsai Pál, Psota Irén. Nemcsak az est bevételét fordítják az idős színészek megsegítésére, hanem a művészek a fellépti díjukat is felajánlották kollégáik javára. A gálaest részeként adják át a Gobbi Hilda, Soós Imre, Mensáros László és Hevesi Sándor-díjakat a Madách Színházban. Az Új Színházban kedden nyílt napot tartanak. Délelőtt 10-től várják a közönséget a “Veszedelmes viszonyok” című darab próbájára.

A kulisszajárással egybekötött háttérbeszélgetésen az előadás rendezője, Kiss Csaba és a két főszereplő, Györgyi Anna és Seress Zoltán várja majd a nézői kérdéseket. Este a “Phaedra” című darab előadása után közönségtalálkozóra várják a publikumot.
A Bárka Színházban délelőtt 11-től Kemény Henrik Vitéz László és a többiek című bábelőadását nézheti meg a közönség. A látogatók Alföldi Róbert igazgató irodájába is benézhetnek a kulisszajárás közben.

Az esti Empedoklész című produkció után a jövő évadra szóló bérleteket sorsolnak ki a nézők között.
Nemcsak Budapesten, hanem a vidéki teátrumokban is nyitott színházi programok várják a nézőket. Egerben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron is kulisszajárásra, valamint közönségtalálkozókra invitálják a közönséget a Színházi Világnapon.