“Nyissák ki a strandot!”

Akt.:
Nyüzsgő élet az egykori strandon
Nyüzsgő élet az egykori strandon - © Fotó: ÉM
Diósgyőr, Miskolc – Kétezren írták alá a Diósgyőri Várfürdő újra­nyitását szorgalmazó dokumentumot.

A város vezetésének megoldást kellene találnia. -Nikulyák Lászlóné

A diósgyőrieknek nagyon hiányzik a strandjuk, hiszen a városrészben sokan élnek panellakásban, ahol nyáron szinte elviselhetetlen a forróság. A kisgyerekes családok és a vakáció alatt unokáikra vigyázó nagymamák szívesen töltötték a meleg napokat a közeli strandon.

Mint arról korábban írtunk, a diósgyőriek aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy nyisson ki végre a várfürdő, amit 2004-ben zártak be a Lovagi Tornák Tere építése miatt. Akkor azt mondták, csak egy évig szünetel a fürdőzés, de ez már a harmadik nyaruk lesz a diósgyőrieknek strand nélkül.

Lapunkat megkereste az aláírásgyűjtést kezdeményező nyugdíjas Nikulyák Lászlóné. Mint mondta, kétezren írták alá az ívet, és nemcsak azok, akik a diósgyőri városközpontban laknak, hanem a Kilián lakótelepiek, a Táncsics tériek és a felső-majláthi­ak is. Az aláírásokat április 28-án odaadták Novák Józsefné területi képviselőnek, aki továbbította a dokumentumot Kiss Gábor alpolgármesternek. Az ígéretek szerint írásban kapnak választ a diósgyőriek, de egyelőre ez még nem történt meg.

„Megoldást keressenek!”

Nikulyák Lászlóné hangsúlyozta: hiába van strand a város másik végén vagy Tapolcán, ő például nyáron a három unokájával nem tud annyit buszocskázni. De ugyanígy vannak ezzel a kisgyermekes családok is. Azt sem fogadják el, hogy azért nem teszik rendbe a strandot, mert a vár további rekonstrukciója miatt por és zaj lesz, mert a lovagi tornák is porral és zajjal járnak. A nyugdíjas szerint az önkormányzatnak nem kifogásokat kellene keresnie, hogy miért nem lehet megnyitni a strandot, hanem megoldást kellene keresnie a kinyitására.

– Megvan a medence, megvan a dögönyöző, csak rendbe kellene tenni a füves területet. Nyáron úszó napközi működött a strandon a diósgyőri gyerekeknek, a családok az egész napot kint töltötték a kellemes környezetben. A belépő nem volt túl drága, délután 3 óra után pedig még kedvezményesebb volt a fürdés – sorolja a nyugdíjas. Jelezte: szeretnének egy lakossági fórumot, ahol a város vezetőinek elmondhatnák az érveiket.

– Számunkra létfontosságú, hogy nyáron üzemeljen a diósgyőri strand – fogalmazott a Nikulyák Lászlóné.

Hegyi Erika


 

Csak a vár után jöhet

A miskolci önkormányzattól a következő választ kaptuk korábban: „A strand újjáépítéséről természetesen nem mondott le az önkormányzat, a városrész fejlesztési ütemtervében azonban előrébb szerepel a teljes várrekonstrukció a vizesárok megépítésével. Ennek célszerűségi oka van. A nagy zajjal, porral, gépek mozgatásával járó építkezések közvetlen hatása nem csak a szűken vett építési területre terjed ki. Értelmetlen lenne felújítani egy strandot úgy, hogy azt még egy jó darabig nem lehet használatba venni, ráadásul fennállhat a veszélye annak, hogy létesítményei a szomszédban zajló építkezés miatt esetleg károsodhatnak.”