Friss hírek

2010.06.17. 18:24

Biológiai szúnyogirtást terveznek a gemenci erdőben

<p>Biológiai szúnyogirtást szeretne bevezetni a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. - jelentették be a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a biológiai irtás folyamatát is bemutatták. Eszerint egy természetes baktérium által termelt fehérjét használnak fel a szúnyogok gyérítésére. Ez a legtöbb rovar számára táplálékul szolgál sak a csípő- és púposszúnyogok számára mérgező, vagyis csak ezeket pusztítja el.</p>

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szeretne megnyugtató megoldást találni a minden évben visszatérő, idén a dunai árhullám miatt megjelenő, nagyarányú szúnyoginvázióval szemben. A szúnyogtámadások a kezelt erdőterületek mellett élő emberek és az erdei állatok életminőségét is jelentős mértékben csökkentik, mindemellett negatívan befolyásolják a térség turisztikai lehetőségeit. Ezen okból az erdőgazdaság - szem előtt tartva a természetvédelmi értékeket - szeretné bevezetni a biológiai szúnyogirtást.

Ennek lényege, hogy egy természetes baktérium által termelt fehérje a hatóanyag. Ez valamennyi vízben élő organizmus számára egyszerű fehérjetáplálék, csupán a csípőszúnyogok és a púposszúnyogok középbelében a lebontó enzimek hatására válik toxikussá. Tehát a biológiai szúnyogirtásként alkalmazott készítmény csak a csípő- és púposszúnyogokra toxikus az előírt koncentrációban - mondta el Szepesszentgyörgyi Ádám entomológus.

A Gemenc Zrt. reményei szerint a bemutatott technológia - figyelembe véve a környezet védelmét - hosszú távon biztosíthatja mind a lakosság, mind az erdei állatok védelmét és a magasabb életminőség elérését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!