Nyirő József újratemetése – Hárman tudták, hol vannak az író hamvai?

    Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti: Bukarest, 2012. május 30., szerda (MTI) – Csak három ember tudta, hol vannak Nyirő József hamvai, és egyikük sem székelyudvarhelyi- derült ki szerdán azokból az interjúkból, amelyeket erdélyi magyar lapok készítettek Lukács Csabával, a vasárnap elhalasztott újratemetés kommunikációs vezetőjével.

 

A Madridban 1953-ban elhunyt Nyirő József erdélyi író pünkösdre tervezett, szülőföldjén való újratemetését az Országgyűlés Hivatala készítette elő a Szász Jenő vezette Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal közösen. Lukács Csabával, a budapesti szervezőcsapat kommunikációs vezetőjével a Hargita Népe című, Csíkszeredában megjelenő napilap és a Kolozsváron szerkesztett Transindex portál közölt szerdán interjút a temetés elhalasztásának körülményeiről.

Lukács szerint a román hatóságok mindenképp meg akarták akadályozni a temetést: megfélemlítették a székelyudvarhelyi katolikus plébániát, vasárnapra virradó éjszaka “sportos kiállású emberek” őrizték a temetőt és megakadályozták, hogy kiássák a sírt. Ők az író hamvait is elkobozták volna, ha megtalálják – jegyezte meg.

A kommunikációs vezető szerint olyan szintű konspirációra kényszerültek Nyirő József hamvainak szállítása és őrzése ügyében, hogy még a helyi szervezők sem rendelkeztek hiteles információkkal, mert azt feltételezték: lehallgatják telefonjaikat.

“Három személy tudja, hol vannak a hamvak, közülük egyik sem udvarhelyi. Az udvarhelyiek annak függvényében kaptak információkat tőlünk, hogy éppen mit akartunk üzenni a Román Hírszerző Szolgálatnak” – mondta Lukács a Hargita Népének.

Az interjú arra is kitér, hogy a helyszínre tartó Lukács Csabát egy nappal a szertartás előtt Székelyudvarhely közelében feltartóztatta a román rendőrség, ügyészi felhatalmazással átkutatták a csomagját, és egy üres urnát találtak nála. Lukács akkor azt közölte: félrevezető akciójával fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy a román hatóságok hajtóvadászatot folytatnak Nyirő József hamvainak felkutatására, holott ezek szállítása a román törvények szerint nem engedélyköteles.

“Ha Korondon megtalálják nálam a hamvakat, akkor elkobozzák, ezt világosan megmondták. Kérdeztem, milyen törvényes alapon, mire az ügyész azt felelte, Bukarestbe kell vinni, hogy egy vizsgálatnak vessék alá. … Végül ügyvédem tanácsára nyitottam fel, hiszen ki tudja, mit tettek volna bele a román fővárosban” – ecsetelte a részleteket a kommunikációs vezető a Hargita Népében.

A lap érdeklődésére, hogy miért koporsót ravataloztak fel a budapesti Nemzeti Sírkertben, ha már előtte elhamvasztották Nyirő József földi maradványait, Lukács határozottan állította: Nyirő hamvai vol­tak a koporsóban Budapesten, de úgy ítélték meg, jobban illik a ceremóniához egy koporsó, mint egy urna, főként, hogy az erdélyiek számára nem annyira szokványos az urnás temetés. A hamvasztásra viszont a törvényesség érdekében volt szükség volt, a hamvakat ugyanis törvényesen bevihetik Romániába. A hamvakkal továbbá szabadon lehet utazni, ilyenkor nem szükséges az úgynevezett halotti útlevél sem, mint egy holttest esetében – magyarázta Lukács.

A Transindex cikke azt tudakolja, hogy jelen voltak-e Nyírő József hamvai a hétvégi, székelyudvarhelyi megemlékezésen. Mint felidézték, sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a hamvak akár abban a táskában is lehettek volna, amelyet Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára mindvégig magánál tartott és még a ravatalhoz is felvitt, amikor megtartotta beszédét. Az államtitkár a feltételezést sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, de elmondta, hogy a hamvak Erdélyben vannak, és tudomása szerint két héten belül szűk családi körben történik meg az újratemetés.

A Transindex Lukács Csabánál is érdeklődött, milyen szerepe volt az államtitkárnak az újratemetésben. “Nem tudom, hogy honnan vette Szőcs Géza a Nyirő József hamvainak hollétéről szóló információt, mivel ezzel az információval ő nem rendelkezhetett. Ő ugyanis nem volt benne a szűk szervezőbizottságban” – jelentette ki Lukács Csaba, és hozzátette: ha bármit is mondanának a szervezők a hamvak hollétéről, akkor lakossági zaklatásnak tennék ki azokat a személyeket, akikről a román hatóságok azt feltételezik, hogy a hamvakat őrzik.

Nyirő József vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők – az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány – közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen.