Nyirő József újratemetése – Fráter Olivér: kegyeleti aktust nem lehet politikai eszközökkel megakadályozni

Budapest, 2012. május 28., hétfő (MTI) – Kegyeleti aktust nem lehet politikai eszközökkel megakadályozni – mondta Nyirő József újratemetésével kapcsolatban az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja.

A telefonon nyilatkozó, Székelyudvarhelyen tartózkodó Fráter Olivér hangsúlyozta: az Országgyűlési Hivatal mindent úgy próbált előkészíteni, hogy a magyarországi és romániai törvényeket betartsák. Hozzátette, 48 órával a tervezett temetés előtt úgy értesültek, hogy a Hargita Megyei Prefektúra a Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester által kiadott temetkezési igazolást formai okokból érvénytelennek minősítette, ezért kénytelenek voltak a vasárnapra tervezett újratemetéstől elállni.

A műsorvezető kérdésére a történész hangsúlyozta, hogy az újratemetést tökéletesen előkészítették. Hozzátette, hogy a megfelelő formális és informális politikai csatornákon keresztül már hónapokkal korábban egyeztetést kezdtek a román kormányzattal. Azt mondta: az elmúlt hónapokban viszont két román kormány is megbukott, a jelenlegi, néhány hete hivatalban lévő kabinet pedig “egészen más politikai platformon” áll hozzá a romániai magyarságot érintő kérdésekhez.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az újratemetést alapvetően kegyeleti aktusként fogja fel, amelyet – véleménye szerint – egy jogállamban politikai eszközökkel nem lehet megakadályozni.

Arra nem számítottak, hogy a megfelelő dokumentáció alapján megkért, két lejjel, vagyis körülbelül 140 forintos illetékkel megváltott önkormányzati igazolást a hatóságok érvénytelennek tartják majd – mondta. Kijelentette, hogy miután a körülmények nem voltak tisztázottak, nem engedhették meg, hogy ilyen jogi helyzetben megtartsák az újratemetést.

Fráter Olivér arra is kitért, hogy pénteken személyesen próbálta meg beszerezni az új, formailag és alakilag is helyes iratokat a polgármesteri hivataltól. Elmondta, hogy miután az ügyintéző kitöltötte az új papírt, a polgármester azt közölte, hogy azt csak kedden tudja aláírni. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező napokban minden, a temetés jogszerűségéhez szükséges kritériumot teljesíteni akarnak.

Nyirő József hamvai jelenleg Budapesten vannak, azokat csak akkor szállították volna Székelyudvarhelyre, ha minden jogi körülményt tisztáztak volna – mondta a történész. Egyúttal méltatlan nevezte a román rendőrség hozzáállását, mivel – megítélése szerint – “politikai megrendelést hajtott végre” az ügyben. “Nyirő Józsefet nem a csomagtartókban, nem a kesztyűtartókban kell keresni, Nyirő József az emberek szívében van. Azt gondolom, tegnap hazajött a lelke, és hamarosan sor fog kerülni az újratemetésére is, itt Székelyudvarhelyen” – jelentette ki.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők – az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány – közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen.

Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert teszik felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.

Vasárnap este a székelyudvarhelyi papkertben Nyirő József-megemlékezést tartottak.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megemlékezésen elmondta, győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, sokan szeretik Székelyföldet, kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő József adott és ad. Kövér László megemlítette, halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat. Nyirő József végakaratában csupán annyit kért, hogy hamvait a szülőföldjén temessék el, ám az akarata teljesülésére még várni kell.

Kövér László megemlítette, Nyirő életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. Úgy vélte, ha neki sikerült, az utókor is megtehetné ezt. Mircea Eliade, Emil Cioran és Lucian Blaga román írók neveit említette, akik életművében úgyszintén fontos szétválasztani az írói és a politikai vonatkozásokat.

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap este közleményben ítélte el a kormánya által románellenesnek, antiszemitának és fasisztaszimpatizánsnak tartott Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetésére irányuló kísérletet, és aggodalmát fejezte ki az ezzel kapcsolatos “incidensek” miatt.

A román kormány változatlanul ellenzi, hogy Nyirő Józsefet Románia területén temessék el, határozottan támogatja a Hargita megyei prefektus döntését, aki a temetési engedély ellen indított közigazgatási eljárást – áll a Agerpres hírügynökség által ismertetett közleményben.

– MTI –