Nyirő József újratemetése – A szervezők továbbra is a temetés megtartására készülnek

Budapest/Csíkszereda, 2012. május 26., szombat (MTI) – Nyirő József újratemetésének székelyudvarhelyi szervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány továbbra is a vasárnapi gyászszertartásra készül.

“Arra készülünk, hogy az eltervezett program szerint vasárnap eltemetjük Nyirő József hamvait Székelyudvarhelyen” – mondta az MTI-nek szombaton este Szász Jenő, az újratemetés székelyudvarhelyi társszervezését végző Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

“Mi minden törvényes előírásnak eleget tettünk, tehát sort lehet keríteni Nyirő József újratemetésére” – jelentette ki Szász. Az MTI ismételt kérdésére, hogy megtartják-e a gyászszertartást, azt válaszolta: “A dolgok jelen állása szerint igen”.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője szombat este az MTI-nek ugyancsak megerősítette: mindent megtesznek azért, hogy megtartsák az újratemetést. Nem számolnak atrocitással vagy bármilyen erőszakkal, a XXI. században elfogadhatatlan lenne az erőszak egy kegyeleti cselekmény kapcsán – fogalmazott Lukács Csaba.

Hozzátette: az újratemetésre megfelelői szervezői és biztonsági csapattal készülnek. Arra a kérdésre, hogy a hamvak már Románia területén vannak-e, azt válaszolta: a temetés időpontjára a helyszínen lesznek.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap kerül sor a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere péntek este újságíróknak elmondta: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére.

“Megállapítottam, hogy léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és még ma (pénteken) este Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását” – jelentette ki Mircea Dusa, aki korábban Hargita megye prefektusi tisztségét töltötte be.

Augusta Cristina Urzica, Hargita megye prefektusa szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által pénteken kiállított temetkezési engedélyt a közigazgatási bíróságon. A prefektus kijelentette, hogy az általa vezetett hivatal felfüggesztettnek tekinti az engedélyt, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a Hargita megyei törvényszék június 20-ra tűzte ki az első tárgyalást.

Lukács Csaba információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. A szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet – szögezte le. A vonatkozó jogi rendelkezés szerint ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú – tette hozzá.

Szász Jenő az MTI-nek nyilatkozva kétségbe vonta a prefektus jogosultságát arra, hogy egy temetkezési engedélyt támadjon meg a közigazgatási bíróságon. Azt is megemlítette, hogy 12 éves tapasztalata szerint a bíróság nem áll hét végén éjjel is a prefektus rendelkezésére. “Egy szándék bejelentése nem jár jogi következményekkel” – magyarázta Szász Jenő, kételyeit érzékeltetvén azzal kapcsolatban, hogy a bíróság iktatta a prefektusi keresetet.

– MTI –