Friss hírek

2007.12.27. 13:48

Koalíciós megállapodás Koszovóban

<p>Koszovó két legnagyobb albán pártja csütörtökön koalíciós megállapodást kötött, amelynek legfontosabb eleme a teljes függetlenség kivívása. A névleg Szerbiához tartozó tartomány várhatóan 2008 elején kiáltja ki egyoldalúan függetlenségét, Belgrád és Moszkva heves tiltakozása ellenére.</p>

A Koszovói Demokratikus Párt (PDK) és a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) által kötött megállapodás értelmében a független tartomány miniszterelnöke Hasim Thaqi volt gerillavezér lesz, az elnöki posztot Fatmir Sejdiu töltheti be.

A novemberi, koszovói választásokon a PDK és az LDK összesen 57 százalékos támogatást kapott, ezzel 62 képviselőt küldhet a két párt a 120 tagú parlamentbe.

Decemberben kudarcba fulladtak a Koszovó jővőjéről szóló tárgyalások Szerbia és az albán többségű tartomány képviselői között. Hasim Thaqi akkor úgy nyilatkozott, hogy készek egyoldalúan kikiáltani függetlenségüket.

Szerbia és hagyományos szövetségese, Oroszország, hevesen ellenzik Koszovó függetlenségét. Az Egyesült Államok és több európai uniós ország már jelezte, hajlandóak elismerni az új államot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!