Vége a háborúnak?

2019.07.01. 15:44

Talán megnyugodhatnak a Huawei mobilok tulajdonosai

Nem kevés hazai felhasználónak, számítások szerint minden második-harmadiknak Huawei okostelefonja van.

Ezért aztán körükben joggal keltett rémületet, hogy mikor Trump elnök 90 napos haladékkal megtiltotta a hardver és szoftver közvetlen eladását és szolgáltatások nyújtását a Huawei-nek, akkor az Android olyan létfontosságú rendszereinek a kiesésével kellett kalkulálni, mint a Google Maps és a Gmail.

Ugyanezen lendülettel a Microsoft megtiltotta a kínai laptopokon a Windows 10-es telepítését, alapvető hardverelemeket gyártóknak tiltották meg az alkatrészek eladását a Huawei-nek, sőt, a még a FedEx postaszolgálat is odáig jutott, hogy egyszerűen nem szállított ki Huawei mobilt a címzettnek.

A hazai fórumokon lehetett olvasni, hogy hányan szabadultak meg minél gyorsabban – bármi áron – a telefonjuktól, mert hiába ígérte a kínai óriásvállalat saját, HongMeng operációs rendszerének gyors üzembe állítását, sokaknak rizikósnak tűnt az elértéktelenedő Huawei-t megtartani.

Ehhez képest jobban jártak a híreket nem olvasó tájékozatlanok, meg a kitartó bátrak.

Úgymond kitört a béke

Mivel most volt-nincs, a rettentő veszély, ami fenyegette a világot a kínaiak állítólagos figyelése-adatgyűjtögetése miatt, egy pillanat alatt megszűnt.

Illetve megszűnni látszik.

Mert ugyan a lapok többsége úgy számolt be Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök hétvégi találkozójáról a G20-csúcson , hogy „vége a Huawei vesszőfutásának”, „feloldják”, „visszavonják” a szankciókat, Donald Trump egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „a kereskedelmi minisztérium illetékesei a jövő héten megvitatják, hogy lekerül-e a Huawei a feketelistáról.”

A feltételes mód ellenére a Huawei készülékek tulajdonosainak remélhetően minden okunk meg van bizakodni, hogy a közvetlen veszély elmúlt, s az okostelefonjaikat nem kell majd díszes papírnehezékként hasznosítaniuk.

Ez csak első menet lehetett

Ha így is van, a kereskedelmi háború (mérkőzés?) még koránt sem zárult le, továbbra is rengeteg kínai árucikkre vonatkoznak amerikai büntető vámok, s az 5G fejlesztéseik kimenetele szintén kétséges.

Ahogy azt sem lehet tudni, hogy a kínai vállalat – tanulván a kemény leckéből, amin már az első számítások alapján is 30 milliárd dollárt, meg az okostelefonos világpiac második helyezettjének pozicóját bukták – eláll-e hosszabb távon a Google Androidjának, s más amerikai tulajdonú hardverek és szoftverek használatától, s megpróbál saját gyártásra koncentrálni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!