Friss hírek

2008.12.12. 07:19

KLÍMA - "Mentsük meg magunkat a katasztrófától" - világ-csúcstalálkozó összehívását fontolgatja az ENSZ főtitkára

<p>Az ENSZ főtitkára a világ összes állam- és kormányfőjét készül összehívni, hogy ezzel ösztönözze a klímavédelmi világszerződés megkötését. "Fontolgatom, hogy klímaügyi csúcstalálkozót hívok össze szeptemberre, az ENSZ-közgyűlés idejére" - jelentette ki Ban Ki Mun csütörtökön Poznanban a klímaügyi ENSZ-konferencián tartott sajtóértekezletén.</p>

Az ENSZ főtitkára szerint a csúcstalálkozó összehívását a klímavédelmi világegyezményről folyó tárgyalások előrehaladásától teszi függővé. "Tapasztalataim szerint nagyon kényes és bonyolult nemzetközi tárgyalások esetén hasznos és szükséges bevonni az állam- és kormányfőket is" - tette hozzá a főtitkár. ENSZ egyébként 2007-ben hasonló klímaügyi világcsúcsot hívott össze.

A sajtóértekezlete előtt mondott beszédében Ban "zöld New Dealt" /új alkut/ sürgetett, utalva Franklin D. Roosevelt amerikai elnök 30-as évekbeli reformprogramjára, amely kivezette a gazdasági világválságból az Egyesült Államokat. "Ennek a megállapodásnak minden ország érdekeit szolgálnia kell, a gazdagokéit és a szegényekéit egyaránt. Mentsük meg magunkat a katasztrófától, és találjuk meg az utat a valóban fenntartható világhoz" - fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Ban Ki Mun a Lengyelországban zajló ENSZ-világkonferencia utolsó előtti napján szólalt fel, amikor az értekezlet miniszteri szakasza elkezdődött. A poznani konferencia feladata kidolgozni annak a klímavédelmi világegyezménynek a tervezetét, amelyet egy év múlva Koppenhágában kellene elfogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!