Nyilvánosságra hozzuk a német politikusok, és bírók titkos bankszámláit – fenyegetés Svájcból

A svájci parlament egyik képviselõje szombaton bejelentette, hogy német politikusoknak és köztisztviselõknek is vannak titkos bankszámlái az alpesi országban. A svájci politikus egyúttal azzal is fenyegetett, hogy nyilvánosságra hozzák az érintett német politikusok neveit, ha a berlini vezetés megveszi a svájci bankokból kilopott bizalmas adatokat tartalmazó számítógépes lemezeket. Ilyen diszkbõl az utóbbi idõben kettõs is felbukkant. Névtelenségbe burkolózó eladóik azt állítják, hogy a lemezek olyan német állampolgárok titkos bankszámla-adatait tartalmazza, akik adóelkerülés végett svájci pénzintézetekbe menekítették megtakarításaikat.

A Svájci Néppárt (SVP) egyik képviselõje a Bild napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az alpesi ország pénzügyi hatóságainak bizonyítékaik vannak arra, hogy német politikusok és bírók adóelkerülés céljából titkos bankszámlákat nyitottak Svájcban és Liechtensteinben. A jobboldali populista Svájci Néppárt parlamenti képviselõje, Alfred Heer szerint párttársaival együtt azon vannak, hogy egy törvénymódosítással elérjék az érintett német vezetõk nevének nyilvánosságra hozatalát.

A néppárti politikust megelõzõen egy másik svájci politikusok “modernkori bankrablásnak” minõsítette, hogy a berlini kormány kész megvenni egy névtelenségbe burkolózó eladótól az elsõ, 2,5 millió euróért (675 millió forintért) felkínált számítógépes lemezt, amelyen 1500 adóelkerülõ svájci bankszámla-adatai szerepelnek.

Az ügy egyébként még a német politikusok és bankvezetõk közt is heves vitákat váltott ki. Ezt követõen egy újabb, 2 ezer adóelkerülõ német állampolgár titkos, svájci bankszámla-adatait tartalmazó számítógépes lemez bukkant fel Németországban. A második diszket szintén névtelen eladó kínálta fel megvételre – de ezúttal Baden-Württemberg tartomány hatóságainak. A Frankfurter Rundschau napilap információi szerint az újabb ügyben a svájci pénzintézetek közül a UBS, és a Credit Suisse bankok, valamint a Generali biztosítótársaság is érintettek.

Ezalatt a németországi híradások szerint egy multimilliomos törvényi eljárást indított a svájci UBS bank német leányvállalata ellen, azzal vádolva meg a pénzintézetet, hogy adócsalásra biztatták.