Nyilvánosságra hozzák a Pepsi titkos receptjét?

Nyilvánosságra hozzák a Pepsi titkos receptjét?
  A Pepsi 81 éve titkos receptúrját publikálná a Pepsi “feltalálójának”, Richard Ritchie- nek az örökösei.

Keresetet nyújtottak be a Pepsi módosított receptjét kidolgozó Richard Ritchie örökösei egy manhattani szövetségi bíróságon, arra hivatkozva, hogy az amerikai alkotmánynak a szólás szabadságát szavatoló első kiegészítése alapján joguk van arra, hogy megosszák a nagyközönséggel az apjuk által kidolgozott szirup formuláját – közölte kedden a The Washington Times.

A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy az adott ügyben a szólás szabadsága, avagy az üzleti titok védelme-e az irányadó. A Pepsi 1931-től alkalmazott receptje feltalálójának két gyereke, Joan Ritchie Silleck és Robert Ritchie meg nem határozott összegű kártérítést is követel, amiért a PepsiCo eddig meggátolta őket az apjuk élettörténetét dokumentáló iratok, köztük az üdítőital receptúrájának publikálásában.
A PepsiCo a folyamatban lévő perrel kapcsolatban nem kívánt állást foglalni, de a cég weboldala szerint a hivatalos álláspont az lehet, hogy az üdítő receptjét az 1890-es években Caleb Bradham észak-karolinai gyógyszerész fejlesztette ki. Az ital az alkotóelemei, a pepszin és a kóladió után kapta a nevét.
A Ritchie-örökösök szerint azonban az ital csak azután indult el világhódító útjára, hogy az apjuk 1931-ben átdolgozta annak összetételét. Bradham cége az első világháború után tönkrement, Richard Ritchie pedig annál a Loft nevű cégnél kísérletezett új típusú édességekkel, amely felvásárolta a Pepsi-Colát. A Loft elnökének, Charles Guthnak nem ízlett a korabeli Pepsi íze, ezért arra kérte Ritchie-t, hogy találjon ki valami jobbat. Az új aromájú üdítő 1934-ben már slágercikk volt az amerikai piacon.
Richard Ritchie 1941-ben a cég elnökénél letétbe helyezte “találmányának” egyik példányát. Az ízmester 1985-ben halt meg, de az örökösök csak 2008-ban bukkantak rá az értékes receptre. A leszármazottak értesítették a céget a leletről, amely megvizsgáltatta a papírokat, és úgy rendelkezett, hogy azok “sohasem hozhatók nyilvánosságra”, mert az a PepsiCo üzleti titkának kiszivárogtatását jelentené.