Nyilvánosságra hozták a műegyetemi tűz vizsgálati jelentését

Hibák sokasága vezetett a műegyetemi tragédiához, amelyek egyenként nem okozhatták volna a három tűzoltó halálát – ez derül ki a fél év után nyilvánosságra hozott jelentésből.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság közös vizsgálóbizottságának jelentése a www.langlovagok.hu weboldalon olvasható. Hibák akadtak bőven mindenhol, de ezek önmagukban nem vezettek volna a három tűzoltó tragikus halálához. Az első légzőkészülék megszólalásakor a tűzoltók megkezdték a visszavonulást a tömlő mentén, azonban az annyira körbetekeredett, hogy állandóan a kiindulási ponthoz vezetett vissza. Az ezután újra megszólaló légzőkészülék hangos riasztásai és mindössze pár percre elegendő levegő miatt a bentrekedt tűzoltók pánikba estek, emaitt rövid időn belül teljesen elvesztették tájékozódási képességüket.

A jelentés a tűzoltók kommunikációját is kritizálta. A tűzjelzést fogadó híradó-ügyeletes nem tisztázta, hogy az épületen belül hol van tűz, mekkora a helyiség, van-e robbanás-, illetve életveszély. Nem volt pontos cím, ugyanakkor a tűzoltók a hírközponttól sem kaptak kiegészítő információkat arról, hogy milyen anyag ég, illetve melyik szinten van tűz. A vizsgálat a híradózáshos szükséges szakmai alapismeretek hiányát, így egyebek mellett a beérkező információk pontatlan visszaolvasását említi.

A Műegyetem alagsorában lévő lőtéren tavaly augusztus 8-án keletkezett tűz. Öt tűzoltó a sűrű füstben eltévedt, eszméletlenül hozták őket a felszínre, hárman közülük a helyszínen meghaltak. A jelentés részletesen taglalja a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság híradó ügyeletének a tevékenységét, a tűzoltás folyamatát, az egyéni védőeszköz-felszerelések vizsgálatát, a beavatkozó állományok képesítési követelményeknek való megfelelését, valamint még szó esik a helyszínen végzett tűzmegelőzési vizsgálatokról is.

Az egy hónapon át tartó vizsgálat után a katasztrófavédelemi főigazgató a főpolgármesternél fegyelmi eljárást kezdeményezett a fővárosi tűzoltóparancsnok Bende Péter ellen, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága azonban ezt nem találta indokoltnak. A testületet végül a Fővárosi Közigazgatási Hivatal kötelezte az eljárás lefolytatására. Az eredmény januárban született meg, mely kimondta, hogy Bende Péter nem felelős a történtekért. A rendőrségi vizsgálat szintén nem állapított meg felelőst, sem a tűzoltóság, sem a lőteret használók és üzemeltetők részéről.

A műegyetemi tűzről szóló jelentés teljes szövege letölthető a www.langlovagok.hu honlapról.