Nyilvánosan vitázott az SZDSZ két elnökjelöltje

Fodor Gábor szerint értéket kell adnia az SZDSZ-nek, Kóka János viszont úgy véli, hogy azt kell megmutatniuk jövendőbeli választóiknak, hogy mi a gyarapodás útja – erről a párt két elnök-jelöltje egy keddi nyilvános vitán beszélt Budapesten. Kóka János a jövőbe tekintést jelölte meg programja erősségeként, Fodor Gábor pedig a hitelesség kérdését. Mindkét jelölt egyetértett abban, hogy nem tiltatnák be az árpádsávos zászlók használatát, de megértetnék használóikkal a zászló negatív üzenetét. Ezen kívül egyikőjük sem változtatna a liberális tárcák vezetésén, de mindketten áttekintenék az SZDSZ elnökeként Gyurcsány Ferenccel a koalíciós szerződést.

Fodor Gábor kormányzati átalakításokat szorgalmazna elnökké választása esetén. Személyi kérdésekre nem tért ki, de hibának nevezte azt, hogy a rendőrség irányítása bekerült az igazságügyi tárca alá és ugyancsak rossz lépésnek tartja azt is, hogy megszűnt a közigazgatási államtitkári poszt, amelyet szerinte vissza kell állítani. Kóka János nem változtatna a kormányzati struktúrán és az SZDSZ elnökeként is tovább vezetné a gazdasági tárcát, szerinte ugyanis a jelenlegi helyzetben a pártnak ez több lehetőséget ad. Fodor viszont úgy véli, hogy éppen a jelenlegi helyzetben, amikor az SZDSZ önállósodására van szükség nem tesz jót, ha a liberálisok vezetője egyben a miniszterelnök beosztottja is.

Kevesebb mint két héttel az SZDSZ elnökválasztása előtt Kóka János azt tekintette programja erősségének, hogy többet tekint a jövőbe, mint Fodor Gáboré. Fodor Gábor szerint viszont az ő tervei javára az írható, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a hitelesség kérdésére, szerinte ugyanis a szebb jövőt mindenki meg tudja ígérni, de kérdés azonban, hogy kiknek hiszik el majd azt a választók.

Kóka szerint Orbán Viktor személye miatt elképzelhetetlen az SZDSZ együttműködése a Fidesszel, úgy látja ugyanakkor, hogy az MDF politikája egyre inkább közeledik. Egy Orbán Viktor vezette Fidesszel Fodor Gábor sem tudja elképzelni az együttműködést, de azt mondta, hogy muszáj lesz “civilizálni a viszonyt”, hogy el tudjanak jutni odáig, hogy képesek elfogadni egymásról azt, hogy ugyanannak a nemzetnek a részei.

Mindkét jelölt elmondta azt a három tulajdonságát, amely alapján úgy gondolja, hogy jó elnök lenne. Kóka szerint az ő javára, az ambíció, az energia és a vezetési képesség írható, Fodor Gábor pedig úgy látta, tapasztalata, tisztessége és tudása predesztinálja a posztra. Kuncze Gábor elnöki munkáját egyikőjük sem volt hajlandó értékeli egy 10 -es skálán, mert úgy érezték, méltatlan lenne, és abban is egyetértettek, hogy nagyon sokat köszönhet az SZDSZ a leköszönő elnöknek.

Az SZDSZ küldöttei március 31-én választanak új elnököt a párt tisztújító küldöttgyűlésén.