Nyilvánosak lesznek a térfigyelő kamerák adatai

Köteles a rendőrség tájékoztatni a lakosságot arról, hogy pontosan hol működnek térfigyelő kamerák, és ez alól bűnmegelőzési érdekekre hivatkozva sem bújhat ki – döntött a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) még tavaly év végén pert nyert a fővárosi rendőr-főkapitánysággal szemben. De a döntés után a BRFK jogorvoslatért folyamodott az LB -hez. A bírói testület szerdán az adatok nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást – tudatta a TASZ sajtóközleményében.

A TASZ szerint a Legfelsőbb Bíróság szerdai döntésével visszaadott egy darabot az emberek háborítatlan magánszférához való jogából, mostantól ugyanis legalább annyit lehet majd tudni, hogy mikor és hol működnek a kamerák.

A bíróság ítéletében azt is kimondta, hogy a rendőrség térfigyelő kamerákkal kapcsolatos szerződéseit nyilvánosságra kell hozni. Az LB ugyanakkor néhány pontban megváltoztatta a korábbi jogerős ítéletet. Ennek megfelelően nem kell a rendőrségnek a már korábban kiadott statisztikákon és hatástanulmányokon kívül újabbakat nyilvánosságra hoznia, mert azokon kívül 2004-ig semmilyen más felmérést nem végeztek arról, hogy hogyan és mennyire hatékonyan működnek a kamerarendszerek. Továbbá a rendőrségnek a fejlesztési elképzeléseit sem kell nyilvánosságra hoznia.

“A per fontos tanulsága, hogy a jelek szerint úgy figyeli több száz kamera éjjel- nappal az életünket, hogy a kamerás térfigyelés bűnmegelőzési hatékonyságáról semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezik a rendőrség” -írja Földes Ádám, a TASZ munkatársa közleményében.

A rendőrség még nem kapta kézhez a bírósági határozatot, így a térfigyelő kamerák helyének nyilvánosságra hozataláról csak később születhet döntés – ezt Jármy Tibor, a BRFK szóvivője mondta el a Független Hírügynökségnek.Sporthírek