Nyilvános pályázat az Operaház két vezetői posztjára – eredmény májusban

Nyilvános pályázatot hirdetett az Operaház két vezetői álláshelyére Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán. Nemcsak a főigazgatói, hanem a főzeneigazgatói poszt betöltésére is érvényes a pályázati kiírás – hangsúlyozta a szaktárca vezetője.
Az Operaház esetében ugyanis “többről van szó, mint egy épületről és egy vezetői állásról” – fogalmazott a miniszter.

Sikeres és nemzetközi rangú operát szeretnénk Budapesten, amelynek egy operatív ügyvezető és a költségvetési keretek között teljes művészi szabadságot élvező főzeneigazgató a biztosítéka – jelentette ki Hiller István.

Hiller István bejelentette, kivették az éves költségvetési vitából a Magyar Állami Operaház támogatásának ügyét. 2007-és 2010 között az éves költségvetési keret mindenkor 5 milliárd 300 millió forint lesz. Ez nem azt jelenti, hogy külső forrásokat ne vonhatna be az új vezető, de amit a szaktárca megígérhet az az, hogy ennél az összegnél nem lesz kevesebb az Operaház éves támogatása – hangsúlyozta Hiller István.

A főigazgató feladatkörébe tartozik majd, hogy megoldja az Ybl-palota működését, meghatározza az Erkel Színház hosszútávú jövőjét és a nemzetközi trendek tükrében kialakítsa a kamara operajátszás lehetőségeit. Az Operaház “arca” a főzeneigazgató lesz, aki a pénzügyi keretek között teljes művészi szabadságot élvez az új struktúrában.

A Kulturális Közlönyben teszik közzé a kiírást, és a megjelenést követő 30 napon belül kell a jelentkezőknek eljuttatniuk a pályázataikat az Oktatási és Kulturális Minisztériumba – közölte Hiller István. A miniszter hozzátette, előnyt jelent ha közösen pályáznak a jelöltek a főigazgatói és főzeneigazgatói posztra. A pályázatokat egy 5-7 tagú bizottság bírálja el, de az oktatási és kulturális miniszter dönt az Operaház két vezetőjének személyéről.

Eredményt májusban hirdet a szaktárca vezetője.