Nyilvános az amerikai nukleáris arzenál nagysága

Összesen 5.113 nukleáris robbanófejjel rendelkezik az Egyesült Államok – derült ki a Pentagon által helyi idõ szerint hétfõ közzétett adatokból. Ez az elsõ eset, hogy az amerikai illetékesek nyilvánosságra hozták az ország atomfegyver-arzenáljának nagyságát.

“Nemzetbiztonsági érdekünk, hogy az Egyesült Államok nukleáris programja olyan átlátható legyen, amennyire csak lehet” – mondta Hillary Clinton külügyminiszter, miután a Pentagon nyilvánosságra hozta az idáig titkosan kezelt adatokat. “Úgy véljük, ez bizalomépítõ, és még több ember számára teszi érthetõvé, hogy Obama elnök és kormánya mit próbál tenni” – tette hozzá a külügyminiszter a nukleáris fegyverek elterjedésérõl tartott New York-i konferencián.

Független szakértõk évek óta próbálják megbecsülni az Egyesült Államok atomfegyver-készletének nagyságát, és arra figyelmeztetnek, hogy a hidegháború befejezése után már nincs oka a titkosításnak. Hillary Clinton szavai szerint a kormányban “számos vita” volt már arról, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az adatokat.

A Pentagon mostani bejelentése szerint az amerikai nukleáris arzenál 5.113 robbanófejbõl áll. A szám magában foglalja az aktív, azaz rövid idõn belül bevethetõ robbanófejeket és az inaktív, “nem bevethetõ állapotban” lévõ tölteteket is. A védelmi minisztérium szerint a jelenlegi készlet egy 84 százalékos csökkentés eredménye – 1967-ben, a hidegháború idején ugyanis még 31..255 nukleáris robbanófeje volt az országnak. Tájékoztatásuk szerint az 1989-es állapothoz képest 75 százalékos a fegyverszám csökkenése – akkor 22.217 töltet állt az Egyesült Államok rendelkezésére.

A védelmi minisztérium szerint Obama kormánya abban bízik, hogy az amerikai nukleáris program átláthatóvá tétele más országokat is arra bátorít majd, hogy tegyék nyilvánossá az atomfegyvereik számát. “Reméljük, hogy követni fognak a többiek” – mondta az AFP hírügynökségnek a minisztérium egyik, neve elhallgatását kérõ illetékese, hozzátéve, hogy elsõsorban Kínától várnak nagyobb átláthatóságot e téren.