Nyilvános akcióra készülnek jövő hétfőn az orvostanhallgatók

Aláírásgyűjtéssel, illetve figyelemfelkeltő performansszal tiltakoznak az orvostanhallgatók a rezidensképzés állami támogatásának tervezett csökkentése ellen. A négy magyar orvosegyetemen 1200-an végeznek évente, de az elképzelések szerint mindössze 30 százalékuknak járna támogatás a szakorvosi képzésért, ami egy pályakezdő esetében havi 300-330 ezer forint is lehet.

A hazai orvostanhallgatókat képviselő négy hallgatói önkormányzat megbízott szóvivője elmondta: szerda este fél héttől kétórás szakmai fórumot rendeznek a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében. A tanácskozáson ott lesz Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kökény Mihály az MSZP szakpolitikusa, a négy orvosegyetem képviselői, valamint a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is.

A hallgatói önkormányzatok hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy így tiltakozzanak a kormányrendelet tervezet ellen. Szerdára több, mint háromezer szignó jött össze, vagyis az orvostanhallgatók több mint fele aláírta már – mondta Papp Magor. A diákok azt tervezik, jövő hétfőn adják át az aláírásokat a minisztérium képviselőjének, és még aznap egy látványos performansszal hívják fel a figyelmet az ügy fontosságára. Papp Magor szerint csendes akcióra készülnek, mivel tüntetésből mostanában van elég, de részleteket egyelőre nem árult el.

Az eddigi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését illetve a bérköltségét. Ez Papp Magor információi szerint egy kezdő orvosra vetítve havi 300-330 ezer forint. A tervezet szerint az idei végzősök évfolyamától kezdve csak 300 orvosnak járna a támogatás, akik a hiányszakmákban szeretnének elhelyezkedni, mint például a patológusé vagy az altatóorvosé.