Nyilvános akasztás Iránban

Teherán – Idén mindeddig legkevesebb 151 embert végeztek ki Iránban, legtöbbjüket akasztással. Ezzel a ‘teljesítménnyel’ világviszonylatban – Kína után – a második helyen áll a halálos ítéleteket tekintve.

Csütörtökön kivégeztek több férfit Iránban, mert 2005-ben meggyilkoltak egy bírót. Az elítélteket – köztük egy nagybácsit és unokaöccsét – Teherán egy főterén akasztották fel, nyilvánosan.

Az esemény helyszínén több száz fős tömeg gyűlt össze, sokan fényképezőgépekkel, mobiltelefonokkal rögzítették az akasztást. Az nézők soraiban több gyereket is lehetett találni. 2002 óta ez az első nyilvános akasztás Teheránban.

A kivégzés ugyanazon a helyszínen és ugyanazon a napon volt, mint egykor a gyilkosság, és az akasztottakkal szemben egy hatalmas vásznon a lelőtt bíró arcképét függesztették ki. A két éve meggyilkolt Hasszán Moghaddas politikai pereiről volt híres, igen gyakran ítélkezett olyan esetekben, melyekben a vádlottak az iszlám forradalmi rendszert kritizálták.

Iránban 2006-ban a kivégzések száma megduplázódott. Idén, 7 hónap után már 151 kivégzésről tud az Amnesty International – tavaly egész évben összesen volt 177.

(kitekinto.hu, stern.de)

Kapcsolódó anyagok:

  • Megölték német túszaikat a tálibok
  • Halálra kövezték, mert nem a feleségével élt
  • Kivégzés Kínában megvesztegetés miatt
  • Kivégzik a halálos beteg rabot