PR cikk

2011.08.12. 19:33

Világsztárok érkeznek a GYÁR Fesztiválra

Miskolc - A Soilwork, a Skindred, a We are the Ocean és a N.O.H.A. is fellép az augusztus 18. és 20. között megrendezendő GYÁR Fesztiválon az Egyetemvárosban.

Miskolc - A Soilwork, a Skindred, a We are the Ocean és a N.O.H.A. is fellép az augusztus 18. és 20. között megrendezendő GYÁR Fesztiválon az Egyetemvárosban.

Soilwork – Svéd acélt kovácsolnak a GYÁR-on

A zenekar 1995-ben alakult Inferior Breed néven. 1997-ben nevet váltottak, így jelentek meg már a demók is, amelyek nem tartalmaztak mást, mint szikár, igazi oldschool thrash metalt, így a francia Listenable Records csekkolta is a svéd thrash reménységet.Az 1998-as Steel Bath Suicide nem is tartalmazhatott volna mást, mint a Kreator, Slayer, Sodom által kitaposott ösvény egyik mellékágát. A lemezt nem fogadták tárt karokkal, 98 -ban a heavy metal másodvirágzása (HammerFall, Stratovarius) volt a jellemzõ.A 2000-es folytatás azonban már kissé érdekesebbnek bizonyult: a Chainheart Machine albumon a banda elrugaszkodott a gyökerektõl egy hidegebb, torzabb death metal világ felé. Az album felkeltette a világ egyik legnagyobb független metal kiadójának, a Nuclear Blastnak az érdeklõdését, így leszerzõdtették az akkor még hosszú út elõtt álló fiatal bandát. Hála a profi promóciónak, a Predator s Portrait lemez miatt a svédek nevét világszerte megismerték. Turnék sora következett, ahol Olafék élõben is bebizonyíthatták, hogy õk bizony nem a másodvonalba tartoznak.A 2002-es Natural Born Chaos az adott év (egyik) legerõsebb metal albumának bizonyult, kiforrott, kreatív tempókkal, váltásokkal, hihetetlen dallamokkal és frenetikus szólókkal. A 2003-mas lemezt egyértelmûen a bizonyítás vágya sürgette: a Figure Number Five a mai napig a legjobb Soilwork album. A számok hangulatilag összefüggnek, ugyanakkor mind-mind változatos, és egyéni. A dallam és gitárgazdag lemez tényleg a felsõligába tette a bandát.Innentõl kezdve mindenki Soilwork fan lett, jelentkeztek a koppintó tucatbandák is - ami az eredeti zenekarnak csak jót tett, hiszen a majmolás az elismerés jele.A következõ album 2005-ig váratott magára, közben bekövetkezett egy doboscsere is. A Stabbing the Drama már jóval nagyobb zenei világgal bír. Lírai dal ugyanúgy van rajta, mint szikár orrbabaszós thrash metal himnusz.

A 2007-es, szintén nagy sikerű, Sworn to a Great Divide lemez hangulatában fogant a 2010-es, sorban a 9. stúdióalbum, a The Panic Broadcast, aminek az anyagát a svéd metálosok Miskolcon is bemutatják.



Skindred – előre raszták, rockerek!

A reggae a kemény társadalomkritikákat rejtő szövegek zenei kifejtésére is kiválóan alkalmas, a ska, dancehall, dub és ragga műfajokat is tömörítő stílus korántsem olyan ártatlan, mint ahogy első hallgatásra tűnik. A reggae már rég nemcsak a jamaikaiaé - lehet kelta bárdoké is! A kétezres évek elején alakult walesi Skindred reggae alapokon nyugvó zenéjét punkkal és heavy metallal keverte keményre, melyet Benji Webbe énekes és billentyűs a szintén reggae-metal Dub Warból kiábrándulva alapította 1998-ban Daniel Pugsley basszusgitáros, Mikey Demus gitáros és Dirty Arya Goggin dobos társaságában. A kritikusok által a Korn énekeséhez, Jonathan Davishez, illetve a jamaikai reggae-legenda Beenie Manhez hasonlított Webbe és zenekara 2002 júliusában adta ki első albumát Babylon címmel, majd többek között a Kornnal turnézott. Az időközben csúcsra érő Soulfly és System Of A Down népes rajongótáborából kerültek ki a Skindred tisztelői, akik az amerikai Billboard magazin raggae chartjainak élére repítették Webbeék bemutatkozó albumát. Öt évvel később az időközben nu reggae címkét kapott Skindred a Roots Rock Riot albummal folytatta, 2009-ben pedig megjelentette harmadik stúdióalbumát is Shark Bites And Dog Fights címmel, melyet is Szigeten is bemutatott.

2011-ben került a polcokra a Union Jack címre hallgató legfrissebb anyag, amelnyek dalaiból várható többet is eljátszanak a walesi fenegyerekek a miskolci közönségnek.



We are the Ocean - angol tini szupersztárok Miskolcon

Dunát lehetne rekeszteni az egyre másra alakuló brit emocore bandákkal, azonban igazi áttörést csak nagyon kevésnek sikerül elérnie, a többségük megragad a szigetország nyújtotta lehetőségeknél. Ezzel szemben a We Are The Ocean csapata már a korai demóival elérte azt a hírnevet, amiért másokig évekig küzdenek. Az előzetes várakozásnak megfelelően a tavalyi Cutting Our Teeth (amelyen sok korai számuk is helyet kapott) egy kellemesnek mondható album volt, ami úgy terjedt a tini rajongók között, mint a pestis. A sikerük fő titkát nem a zeneiségben kell keresni, annál inkább Liam Cromby ritmusgitáros/énekes "Dallas Green-féle" tiszta vokáljában, ami az emocore-os riffek és ordítások ellensúlyozásaként kiváló szolgálatot tett. Talán ennek köszönhetően döntöttek úgy a srácok, hogy ideje kicsit lazábbra venni a figurát, és az ordítós vokált lecserélni egy újabb éneklősre.

A siker az új lemezzel nem is maradt el: A Go And Live hatalmas sikereket hozott a pimazul fiatal angoloknak.

A fiúk először játszanak Magyarországon, annak ellenére, hogy az idén a legnagyobb angol rockfesztiválon a Reading Festivalon a nagyszínpadon bizonyítanak a MUSE társaságában.



N.O.H.A – az underground cirkusz

Mi lesz abból, ha egy prágai szaxafonos, egy német billentyűs, egy spanyol giáros-énekesnő, egy félog ghánai félig cseh énekesnő és New York-i rapper összeáll zenét csinálni? A végeredmény: változatos zene.

A N.O.H.A. sokszínűségéhez kétség nem férhet, mert habár gyakran a drum&bass ritmusokat használják alapul, előszeretettel váltanak stílust, akár egy album trackjei közt is. Míg a Lunatica, a Mad dreams, a Pijama - trip-hop, a Gipsy Valley, a Balkan Hot-Step (a NIKE a észak-amerikai TV kampányában ezt a számot használta fel) - balkáni zene, a Tu Cafe - latinos zene. De van itt még breakbeat, electric jazz, nu jazz, pop. Szóval van itt minden, csak hallgatni kell.

Aki az Anima Sound Systemet kedveli, az valószínűleg a N.O.H.A-at hamar a szívébe zárja.



És ez a zenei kavalkád érkezik augusztus 19-én Miskolcra.


 

GYÁR Fesztivál – Miskolc és a környék legnagyobb zenei rendezvénye

 

2011-ben a Miskolci Egyetem ad otthon az immáron 5 éves GYÁR Fesztiválnak – augusztus 18-19-20-án.

Miskolc – Mivel az augusztus 18-20-ig esedékes Gyár fesztivál szerevezői a mai napig kapnak szóban, írásban, mailben, és facebookon kérdéseket – többek között arról, hogy miért az Egyetemvárosban lesz idén a GYÁR Fesztivál – összeállítottak egy kiskátét, amiből választ kaphatnak az érdeklődők a miértekre és a hogyanokra. Íme!

1 kis szerencse + 1 helyes válasz = 2 páros bérlet a Gyár Fesztiválra!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában