Nyílt napok a Nemzeti Bankban

Immár négyéves hagyomány, hogy nyílt napokat rendeznek a Magyar Nemzeti Bankban. Május 29-én és 30-án az intézmény újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az érdeklődők a látogatóközpont megtekintésén túl megismerhetik az épületnek a látogatók elől egyébként elzárt területeit is. A belépés ingyenes, és előzetes regisztráció sem szükséges- mondta a Független Hírügynökségnek Simon András, az intézmény kommunikációs igazgatója.

A hétvégén az érdeklődők végigsétálhatnak az épület első és harmadik emeletén, bemehetnek a Nagytanácsterembe, ahol a Monetáris Tanács a legnagyobb titoktartásban dönt a jegybanki alapkamatról, sőt bepillanthatnak Simor András jegybankelnök szobájába is.

A látogatók nemcsak az MNB épületével és történetével ismerkedhetnek meg, de az egyes elemző területek is bemutatják röviden munkájukat. Így aki ezen a hétvégén a Nemzeti Bankban jár, megtudhatja, miért kiemelkedő fontosságú az árstabilitás, mit gondolnak a szakértők a pénzügyi stabilitásról, milyen biztonsági elemek vannak a forintbankjegyeken vagy mire érdemes használni bankkártyánkat.

A nyílt napokon természetesen a látogatóközpont pénz- és banktörténeti kiállítása is megtekinthető, ahol bárki lemérheti, mennyit ér pénzben és aranyban, megemelhet egy valódi, 24 karátos aranytömböt és kipróbálhatja a “Kamatkirály” nevű játékot, amellyel a vállalkozó kedvű játékosok a Monetáris Tanács tagjainak szerepébe bújhatnak. A nemzeti bank a legkisebbeknek gyereksarkot rendez be, ahol a kicsik játékos formában ismerkedhetnek meg a pénz világával.

A belépés ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.