Nyílik a régi új Búza téri piac

Nyílik a régi új Búza téri piac
Miskolc – Egyelőre nem kosarakkal, hanem festékes dobozokkal, deszkákkal közlekedő embereket látni az új Búza téri piacon. Nagy a készülődés, hiszen csütörtökön délután 4 órakor megnyílik a piac.  Búza téri piac munkáltatai 2008.08.27. Búza téri piac 2008.08.21. Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24.

Az árusok már pakolnak a pavilonokba, a közlekedőket takarítják, helyükre kerülnek a pultok, az árusító asztalok. Üzlet még nincs nyitva, illetve egy igen, egy kiskocsma. Ez szolgálja ki az itt dolgozókat, persze nem alkohollal, hanem kávéval, üdítővel, dohányáruval.

A bolt tulajdonosa éppen a hűtőket szereli, amikor érkezünk. Készül a csütörtökre, persze már most is kiszolgálják a vevőket. Mire számít? Baranyai Zoltán erre annyit válaszol: egy év múlva meg tudom mondani, hogy milyen az új piac. Persze a forgalomra gondol, hiszen külsőre tetszik neki, ahogy fogalmaz: óriási. De ez jó, hiszen a vevők nem lesznek összezsúfolva, mint az ideiglenes piacon – magyarázza.

Van még kiadó

A piacirodában fogad minket Várkoly Péter, a Miskolci Piac Zrt. igazgatója. Még itt is nyitás előtti állapotok uralkodnak, mindenhol dobozok, és sorra érkeznek az árusok, a különböző kérésekkel, kérdésekkel. Az igazgatónak egy perce van, hogy bemutassa nekünk az új épületet, illetve már bemutatni sem kell, hiszen többször írtunk róla. Sokkal inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy hány üzlet nyit meg csütörtökön, sikerült-e mindegyiket bérbeadni? „224 üzlet van, ebből csupán 33 nincs kiadva. De az elmúlt fél órában már háromra volt érdeklődő.

Jelenleg 85 százalékos a piac telítettsége” – válaszolta az igazgató. Hozzátette: az árusok összetétele úgy alakult, hogy 60 százalék a régi kereskedő, 40 százalékban pedig új árusok vették bérbe a pavilonokat.

Őstermelőkről

Várkoly Péternek elmondtuk, amit az egyik őstermelőtől hallottunk hétvégén: „Most vegyenek tőlem, mert az új piacra már nem megyek át, a magas napidíj miatt.” Az igazgató erre reagálva ismertette az árakat: az őstermelőknek egy asztal, a szabadterületen naponta 200 forint. „Ez nem egy nagy összeg, de nem is ez az igazi probléma, hanem az, hogy blokkot kell adniuk, pénztárgép kell, és itt ellenőrzés is van” – vélekedett. A szabadtéri részen 180 asztal van, itt 25 őstermelő kapott helyet, és húszan a belső térben árulhatnak majd házi tej- és hústerméket – mondta.

Mit, hol?
Az új piac földszintjén az alapvető élelmiszerek – zöldség, gyümölcs, hús, tejtermékek – lesznek, valamint egy pénzintézet, illetve egy 100 forintos bolt, ahol háztartási és vegyi árút kínálnak. Ez utóbbi a kereskedők számlavezetéséhez is segítséget nyújt. A galérián 400 négyzetméteres illatszerbolt nyílik, valamint 565 négyzetméteren ruhabolt. A külső részen virágosok, vendéglátóhelyek nyitnak.

Kapcsolódó cikkek:

Búza téri piac a cél előtt
Milyen lesz az új Búza téri piac? Tetszik majd a vásárlóknak, megfelel az árusoknak? Most még csak az utóbbira kaphattunk választ, hiszen a vevők csak október 16-től láthatják, hogy mi épült a régi Vásárcsarnokból.

Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett
Az ország egyik legszebb piaca lesz a Búza téri. Nyitás szeptemberben vagy októberben. Hogy halad az építkezés? Mennyi kelt el az üzletek közül?

Búza téri piac – csak nincs baj?
Árusoktól és vásárlóktól hallottuk, olvasóink kérdés formájában állítják: késik a Búza téri piac átadása. Így van-e, és ha igen, mi az ok?

Búza téri piac: késik?
A Búza téri piac ünnepélyes átadása, majd rögtön utána a használatba vétele október 16-án lesz. Késik? Pár napot.