Nyilatkozniuk kell a kordonbontó fideszeseknek

A kordonbontó fideszes parlamenti képviselőknek egyesével, írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy lemondanak-e mentelmi jogukról – értesült a Független Hírügynökség. A Legfőbb Ügyészség már postázta a leveleket. A fideszes képviselők lemondanak mentelmi jogukról.

A Legfőbb Ügyészségnek ki kell derítenie, hogy a február 2-ai Kossuth téri kordonbontásban résztvevő fideszes képviselők valóban lemondanak-e mentelmi jogukról, ezért minden érintettet írásbeli nyilatkozattételre szólították fel. Aki lemond a mentelmi jogáról, az ellen a Fővárosi Bíróság, mint szabálysértési eljáró hatóság, döntést hozhat.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a mentelmi jogokról szóló nyilatkozatot a Fővárosi Bíróságnak, mint a szabálysértésben eljáró hatóságnak kellett volna beszereznie, ez azonban nem így történt.

A rendőrség február 5-én tett feljelentést rendzavarás miatt Orbán Viktor, Deutsch-Für Tamás, Szájer József, Répássy Róbert, Kövér László országgyűlési képviselők és a bontásban résztvevő képviselőtársaik ellen. A bíróság korábban ismeretlen tettes ellen lajstromozta a feljelentést, mert az a megjelölt képviselők személyi adatait nem tartalmazta, illetve a feljelentettek nem voltak beazonosíthatók. Miután a fővárosi rendőrség a kért adatokat pontosította, a Fővárosi Bíróság február 23-án kelt felfüggesztő végzésében a Legfőbb Ügyészhez fordult.

A Fidesz képviselői február 2-án délelőtt bontották le a Parlament körüli kordont, a rendőrök néhány órával később újra felállították.

A hír kapcsán Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy mint korábban is jelezték, postafordultával lemondanak mentelmi jogukról, amint kézhez veszik az ügyészség levelét.