Nyilatkozatot kértek a német nõtõl, hogy csak egy férje van

Panaszt tett a francia hatóságok eljárása ellen egy német jogásznõ. Az asszony azt mondta pénteken az AFP-nak: meg akarták esketni, hogy nincs több férje, amikor szerette volna megújítani a lakcím kártyáját.

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai számára nem kell tartózkodási engedély a közösségen belül, így Franciaországban sem. Angela Lemius-nak tíz éven át volt lakcímkártyája, mert állítása szerint ez hasznos dokumentum. Amikor most meg akarta újítani, az illetékes francia hatóság két kiegészítõ dokumentumot kért tõle. Az egyikben igazolnia kellene, hogy továbbra is Franciaországban tartózkodik, a második pedig azt, hogy csak egy férje van.

Mint mesélte, felháborodott levelet írt, amelyben közölte, hogy “értelmetlen és nevetséges, amit akarnak tõle”. A 45 éves nõnek francia férje és két gyereke van. Valamint saját ügyvédje, aki közölte, hogy ” a francia hatóságoknak csupán arra van joguk, hogy olyan országok állampolgáraitól kérjen nyilatkozatot, ahol engedélyezett a poligámia, de Németország nem ilyen.

Az ügy akkor pattant ki, amikor a francia kormány és a törvényhozás kormánypárti többsége be akarja tiltani a muzulmán nõk teljes testet, így az arcot is eltakaró ruhaviseletét, és a kormány vitát kezdeményezett a nemzeti identitásról.