Nyilatkozat a bor védelme érdekében

Nyilatkozat a bor védelme érdekében
Nyilatkozat a bor védelme érdekében

Washington – Hat új borvidék, az olaszországi Chianti Classico, az ausztáliai Victoria és Western Australia, a kaliforniai Sonoma County és Paso Robles, valamint Tokaj csatlakozott a borok földrajzi eredetének védelmét célul kitűző nemzetközi nyilatkozathoz.

Tokaj is csatlakozott a földrajzi nevek védelmében létrejött nemzetközi koalícióhoz.

A borvidékek március 21-én, Washington-ban írták alá a dokumentumot, Tokaj-hegyalját – a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának megbízásából – Mészáros László, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke képviselte. Az eredeti deklaráció 2005. júliusában a kaliforniai Napa völgy-ben született, ezt akkor hét borvidék (Champagne, Jerez, Napa Valley, Oregon, Porto, Washington állam és Walla Walla Valley) írta alá. Az esemény jelentősége óriási, hiszen az Egyesült Államokban – és általában az újvilágban – az európai földrajzi nevek nem élveznek olyan védettséget, mint az EU-ban. Az úgynevezett generikus vagy szemi-generikus földrajzi neveket (mint pl. Champagne, Sherry, Port vagy Tokay) az újvilági termelők szabadon használhatják a termékeik megnevezésére.

Aszús siker

A törvénykezést tekintve a közeljövőben sem remélhetnek megfelelő megoldást problémáikra a nevüket féltő borvidékek, ezért példaértékű a borvidékek közös fellépése annak ellenére, hogy a piacokon kemény versenyben állnak egymással szemben.

A nagy borvidékek borászai egyetértenek abban, hogy a borok származása a minőség egyik legfontosabb összetevője, a borok hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a címkén szereplő információk egyértelműen tájékoztassák a fogyasztót arról, hogy a bor hol termett, ne lehessen használni megtévesztő, más borvidékre utaló kifejezéseket.

A washingtoni nyilatkozat aláírását sajtótájékoztató előzte meg, a részt vevők egyenként, illetve kisebb csoportokban nyilatkoztak az újságírók kérdéseire. Később a borászok az amerikai kongresszusi képviselők és szenátorok irodáit keresték fel, személyesen hívták fel a probléma jelentőségére a döntéshozók figyelmét.

Az eseményt egy nagyszabású kóstoló zárta a Kongresszus Cannon House épületében, melyen a kongresszusi képviselők, szenátorok, újságírók és borász szakemberek vettek részt. Tokaj-hegyaljának minden öröme megvolt, hiszen a fogadás legnépszerűbb és legkeresettebb borai a tokaji hatputtonyos aszúk voltak. A tokaji borvidék részvételét az AMC tette lehetővé, a szervezést maximálisan támogatta az FVM és az ITDH.

SFL