Nyert az IBM szuperszámítógépe az amerikai vetélkedőn

Diadalmaskodott ember vetélytársai felett szerda este az IBM amerikai számítástechnikai cég szuperszámítógépe egy amerikai vetélkedőműsorban. A Watson névre keresztelt gép három adáson át küzdött a vetélkedő korábbi bajnokaival. Hétfőn még holtverseny volt a gép és az egyik bajnok között, keddre azonban már hatalmas előnybe került Watson, amelyet végig meg tudott őrizni.

“Üdvözlöm új számítógép hűbérurunkat” – közölte vicceses Watson egyik ellenfele, Ken Jennings, miután az IBM számítógépe megnyerte a vetélkedőt. Az IBM-alapító Thomas Watsonról elnevezett számítógép végső pontszáma 77 147 dollár lett. A második helyezett Jennings pontszáma 24 ezer dollár, míg a harmadik versenyző, Brad Rutter 21 600 dollárt ért el.

A Jeopardy! című kvízműsorban elért eredményt “figyelemreméltó teljesítményként” jellemezte a Washingtoni Egyetem számítógép-tudománnyal foglalkozó professzora. Oren Etzioni “a mesterséges intelligencia történelmi pillanatának” tartja, hogy egy gépnek sikerült legyőznie a játék korábbi bajnokait.

A Jeopardy! 1964 óta van műsoron az Egyesült Államokban, a játékos tudását teszteli különféle kategóriákban, a földrajztól a politikán és a történelmen keresztül a sportig vagy a szórakoztatóiparig. A játék különlegessége, hogy nem kérdésekre kell választ adni, hanem egy állítás vagy adat alapján kell kitalálni a megfelelő kérdést.

A 2006 óta fejlesztett Watsonnak a játék sajátosságai miatt nem csak egy hatalmas adatbázishoz kellett hozzáférnie, hanem a nyomravezető állítást is értelmeznie kellett. A gép egyébként a játék közben nem volt hozzákapcsolva az internethez.Sporthírek