letöltendő

2019.08.29. 15:31

Az emberi jogi bíróság elutasította több elítélt ETA-terrorista beadványát

Elutasította az egykori Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorcsoport több tagjának beadványát csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), a panaszosok börtönbüntetésük lerövidítését próbálták elérni.

Az ügy előzménye, hogy az öt panaszost a maximálisan kiszabható 30 éves szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett politikai gyilkosságok miatt Spanyolországban, miután Franciaországban is éveket töltöttek börtönben az ott 1993 és 2003 között elkövetett bűncselekményeik miatt. Az elítéltek azzal fordultak a törvényszékhez, hogy kérelmezzék franciaországi börtönéveik beszámítását a rájuk Spanyolországban kiszabott ítéletbe.

A strasbourgi bírák azonban egyhangúlag elutasították a beadványt, kiemelve, hogy a spanyol törvények nem biztosítják a külföldön letöltött évek beszámítását, az érintettek erre nem is számíthattak, így a panaszuk megalapozatlan, nem történt jogsértés.

Az EJEB-hez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, s nem járt eredménnyel. A testület határozatai kötelezőek az Európa Tanács mind a 47 tagországa számára.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorszervezetet 864 ember haláláért tartják felelősnek. Utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre 2010-ben. Tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen pedig Franciaországban.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, tavaly májusban pedig fel is oszlatta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában