Nyeregbe betyárok! Indul a Füredi Betyár Bazár

Akt.:
Bár a hajdani lovas útonállók nem térnek vissza, mégis betyáros jókedvre derülhet, aki pünkösd hava legelső napján Mátrafüredre látogat.

A mátrafüredi részönkormányzat és a helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsment munkájának köszönhetően új eseménnyel bővül idén a mátrai turisztikai paletta. Május 1-jén indul hódító útjára a Füredi Betyár Bazár, mely havi egy alkalommal várja a betyárokat és a betyárkodókat. Az esemény életre hívói azt szeretnék, ha Mátrafüredre még több színvonalas rendezvény csábítaná a turistákat, ezért hagyományteremtő céllal hozták létre a Bazárt. A népi hősöknek is tartott betyárok ugyan csak nevükben jelennek meg a Bazáron, de az eseménynek azok a vendégek lehetnek az igazi hősei, akik részt vesznek a játékon.

A havonta egy alkalommal megrendezendő „kincskereső piac” lényege hogy miközben a 24-es út mentén a Palóc Bistorant és a Palóc Babaház közötti járda vonalában, a hivatalos Palóc úton autentikus környékbeli kézmívesek mutatják be portékájukat, a bazárra látogatókat különféle játékok, rendezvények szórakoztatják, melyek középpontjában természetesen füredi nevezetességek állnak. A település más részein is lesznek árusok, így a játékosok nagy és kis kört is megtehetnek, egész Mátrafüredet átszelve.

A Bazár koncepciója szerint a látogatók egy játék keretén belül szisztematikusan járják végig az egyes helyszíneket, így egészen biztosan mindenhová eljutnak és mivel a Bazáron résztvevő kereskedőket a szervezők aktívan bevonják magába a játékba is, a portéka is nagyobb valószínűséggel talál vevőre. A kiránduló pedig egy betyáros világba csöppenve szórakozhat kedvére, miközben színvonalas termékeket vásárolhat.

A játék lényege, hogy a látogató a Tourinform Ponton játékosok térképet kap és eszerint kell végig járnia az utat minden árusnál, akik kérdéseket intéznek hozzájuk, amelyre ha a turisták helyesen válaszolnak – vagy válaszhiány esetén vásárolnak! – akkor bélyegzést kapnak cserébe. Az a játékos, aki az útvonalon összegyűjtötte a 10 bélyegzést és tudja a 10 választ a füredi kérdésekre (amit csak akkor tud meg, ha elmegy a helyszínekre), mátrafüredi emlékajándékot kap, amit a játékban résztvevő üzletek és partnerek ajánlanak fel.

Az első, tehát május 1-jén megrendezendő Füredi Betyár Bazárra még várják a kereskedők, árusok, kézmívesek jelentkezését e-mailen az info@matratourinform.hu címre. A jelentkezéseket március 31-ig lehet elküldeni, s már most is be lehet jelölni akár az összes időpontot is, ha valaki nem akarna lemaradni a soron következő Bazárokról. Jó hír, hogy ebben az évben a kézmívesek, árusok térítésmentesen kapják a helyet és a promócióra sem lesz gondjuk, a közönségszervezés ugyanis az esemény megálmodóinak feladata. A játékos vásár iránt – amely részben civil, közösségi kezdeményezés – minden bizonnyal nagy lesz az érdeklődés, az előzetes visszajelzések legalábbis erre utalnak. A Füredi Betyár Bazárnak tehát, mint Mátrafüred új attrakciójának minden esélye meg van arra, hogy a térség egyik kiemelt turisztikai eseménye legyen.