Szabolcs-Szatmár-Bereg

2012.01.13. 07:08

Jegyzet: Eskütétel magyarul

<em>Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! – írja Sajó Sándor a Magyarnak lenni című versében. Valóban büszkék vagyunk szép anyanyelvünkre, küzdelmes és hősies történelmünkre, a Duna és a Tisza folyók melletti szelíd és gyönyörű tájakra.&nbsp;</em><strong>M. Magyar László jegyzete.</strong>

Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! – írja Sajó Sándor a Magyarnak lenni című versében. Valóban büszkék vagyunk szép anyanyelvünkre, küzdelmes és hősies történelmünkre, a Duna és a Tisza folyók melletti szelíd és gyönyörű tájakra. M. Magyar László jegyzete.

Ez érzés nemcsak a mi, a Magyarországon élők keblét feszíti, hanem mindazokét, akik a magyar anyanyelvet beszélik szerte a nagyvilágban. Ezt tükrözi az is, hogy több mint kétszázezer állampolgársági kérelem érkezett a tavalyi esztendőben a magyar államhoz, és a kérelmet benyújtók közül mintegy 103 ezren immár magyar állampolgárok. Igaz, már korábban is megkaphatták volna a magyarságukat igazoló okiratot a más országokban élők, de az ezzel kapcsolatos népszavazás 2004. december 5-én eredménytelen lett az alacsony részvétel miatt.

Megható történeteknek is lehettek szemtanúi az állampolgársági eskütételek résztvevői. Például a legidősebb kérelmező egy 104 éves bácsi volt, aki Munkácson született, és a történelem folyamán kétszer veszítette el magyar állampolgárságát.

Lélekben is erősek, akik vállalják a kettős állampolgárságot, hiszen számolniuk kell azzal is, hogy esetleg hazájukban ellenségnek tekintik őket...

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!