Nyelvek Európai Napja az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Bábeli forgatag, nyelv, zene, irodalom vár az érdeklődőkre szeptember 24-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Budapesten, ahol immár hatodik alkalommal rendezik meg a Nyelvek Európai Napját- tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők.

Az Európa Tanács  2001-ben kezdeményezte,  hogy a Nyelvek Európai Éve alkalmából jelölték ki szeptember 26-át a nyelvek ünnepének, hogy felhívják a figyelmet a nyelvek sokszínűségére, az élethosszig tartó nyelvtanulás és a nyelvtudás szinten tartásának fontosságára.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár szeptember 24-én reggel 10-től este 22 óráig tartó különleges programmal ünnepli a Nyelvek Európai Napját. A délelőtti programban hét nyelven hangzik el Kosztolányi Dezső: Esti Kornél novellafüzérének A bolgár kalauz című fejezete. Ezt követi a Volt egyszer egy Fal című, irodalmi részletekkel illusztrált előadás Nádori Lídia műfordító és Fullajtár Andrea színművész közreműködésével. Egy rendhagyó énekórához, vagy egy formabontó angol nyelvű irodalom órához is csatlakozhat, aki kíváncsi egy zenemű születésének titkaira, vagy a Rómeó és Júlia egyedi feldolgozására.

Délután bemutatkozik a hazai szerb nemzetiség, a többi közt fotókiállítással, szerb nyelvoktatással, irodalmi műsorral, de akár a Belváros szerb emlékei is megismerhetőek idegenvezető kíséretében. Csipkeverés bemutató és vert csipkék kiállítása is színesíti a programot. A könyvtár az esemény alkalmából immár ötödik alkalommal hirdetett műfordítás-pályázatot, melynek eredményhirdetése szintén a délutáni programban szerepel.

Az esti program során az Albioni Kamarazenekar barokk zenei koncertje, az ERGO SUM társulat jelnyelvi színházi előadása, majd a Vujicsics Együttes koncertje várja a látogatókat. Az egész napos rendezvényen a könyvtár meglepetésekkel, könyvtár- és raktár-túrákkal köszönti azokat, akik eljönnek, hogy együtt ünnepeljék a nyelvi sokszínűséget.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001-ben, a Nyelvek Európai Éve alkalmából jelölték ki szeptember 26-át a nyelvek piros betűs ünnepének. Azóta ezen a napon Máltától Norvégiáig, Örményországtól Portugáliáig több száz állami és civil szervezet, események egész sorával igyekszik felhívni a figyelmet a nyelvek sokszínűségére, az élethosszig tartó nyelvtanulás és a nyelvtudás szinten tartásának fontosságára.

A magyarok nyelvtudása még mindig elmarad a kívánatostól: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010-es vizsgálata szerint a felsőoktatási intézményekben végzők 30 százaléka nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg diplomáját.
– Független Hírügynökség –