Nyékládházán megvalósult álmok, büszkeség Mályiban

Akt.:
Konyha
Konyha - © Fotó: Ádám János
Nyékládháza, Mályi – Nyékládházán és Mályiban is a legmodernebb konyhatechnológiával felszerelt konyhákat avattak.

Kedden dél magasságában egymástól néhány kilométernyi távolságban izgalmasan teltek a percek, ugyanis nagyszabású felújítások fejeződtek be Nyékládházán és Mályiban is. A történeti hűség kedvéért, először Nyékládháza! A Vasút utcai Napközi-Konyha csaknem 80 millió forintos beruházással újult meg 2 és fél hónap alatt úgy, hogy a fejlesztés költségét abból a 181 millió forintos állami támogatásból különítette el a város önkormányzata, amelyet takarékos gazdálkodásának köszönhetően kapott a Belügyminisztériumtól.

Jó úton haladnak

– A kiadáscsökkentés kapcsán eldöntöttük, hogy valamennyi közintézményünket energetikailag korszerűsíteni fogjuk – mondta az átadáson Urbán Sándorné, a település polgármestere. – Jó úton haladunk: megújult az óvoda, felújítottuk az idősek klubját, de ugyanez igaz a közbiztonsági centrumra, és az egészségügyi központra is! A 181 millió forintból folytattuk ezt a munkát. Tavaly megújult a művelődési ház, az idén a Szent István utca felső szakasza, most pedig a napközi épülete előtt állunk, de jövő hétfőtől munkaterület lesz a városháza épülete is. Eddig minden álmunk megvalósult!

Egy órával és egy jó ebéddel később Mályiban, a Móra Ferenc utcában Mályi Önkormányzata nevében az Étkező és Főzőkonyha átadásán Viszokai István, a község vezetője fogadta az érkezőket. Kiderült: Tálai András államtitkár 2013 karácsonyán a Móra Ferenc úti egységes óvoda és bölcsőde ünnepélyes átadását követően átlátogatott az iskola épületébe is és akkor szerzett tudomást arról, hogy a 31 éve épült iskola nem rendelkezik étkezővel. Az ott látottak és hallottak után felkarolta az iskolai étterem ügyét és egy hét múlva 30 millió forint került a település számlájára „közétkeztetés fejlesztése” címen.

– A beruházáshoz az önkormányzat 60 millió forint önrésszel járult hozzá, azonban ez sem volt elég a konyha használatbavételének engedélyeztetéséhez, mert az üzemeletetéshez hiányoztak a konyhai berendezések. Pályázaton aztán 13 millió forint értékben nyertünk konyhai eszközöket – árulta el a polgármester. – Az új konyhában 140 főre iskolai, 120 főre óvodai és 90 főre szociális, illetve vendégebéd fog készülni naponta. Eddig hiányzott Mályiban egy közösségi vendéglátó tér. Öt hónap alatt 500 adagos konyhával, és 50 fős étkezővel rendelkező, közel 250 négyzetméteres bruttó alapterületű épületet tető alá hozni nem volt gyerekjáték. Ez csak úgy sikerülhetett, hogy a kivitelező szakmai presztízsként kezelte a beruházást. Tudjuk, hogy még sok a tennivaló, ma azonban álljunk meg egy pillanatra és ünnepeljünk! Legyünk büszkék az eddig elért eredményeinkre.

ÉM-JLI


Az önellátás lenne a cél

Mindkét átadáson jelen volt Tállai András miniszterhelyettes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is, aki arról beszélt, hogy mindkét településnek különleges szerepe van és mindkét hely mindent megtesz, hogy megfeleljen a kihívásoknak és kisebb-nagyobb lépésekkel haladnak előre. Nyékládházán az is kiderült, hogy „a másik 180 millió forintot jövőre megfogja a város, és újra tervezhet”. Elhangzott az is: megteremtődtek a táplálkozás korszerű feltételei mind Nyékládházán, mind Mályiban. Modern, korszerű konyhán készült ételeket ehetnek most már a gyerekek, idősek egyaránt. Tállai András szerint abban kellene majd előrelépni, hogy a konyhán az önkormányzat által megtermelt zöldséget, gyümölcsöt kellene feldolgozni és lépni az önellátó önkormányzat irányába.
hirdetés


hirdet�s