Készítik már a híres ládi csalamádét az asszonyok

Akt.:
Munkára készen a Ládi Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjai
Munkára készen a Ládi Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjai - © Fotó: Ádám János
Nyékládháza – Mázsányi káposztából négyszáz üveg finomság lesz, a családi napon találnak gazdára.

Már gyülekeznek a Ládházi Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjai, amikor megérkezünk. Nagy munka előtt állnak, hiszen hamarosan készül a hagyományos csalamádé, aminek már évek óta hatalmas sikere van a ládházi családi napon, amit 10. alkalommal rendeznek meg az idén, szeptember 15-én.

Úgy 150 üveggel készítünk el ma, és még egyszer találkozunk a napokban, hogy kész legyünk.” Hegedűs Zoltánné

– Úgy 150 üveggel készítünk ma, és még összegyűlünk egyszer a napokban egy hasonló adagért – mondja Hegedűs Zoltánné, a klub vezetője. Egy mázsa káposzta kerül az üvegekbe, a zöldséget adományba kapták.

Közben az asszonyok (és egy szem férfi) már kezdik is tisztítani a hatalmas mennyiségű zöldséget. Hagyma, paprika, apró, zöld paradicsomok, sárgarépa, uborka összegezzük, hogy milyen alapanyagokat látunk a káposztászsákokon kívül. Van, aki a hagymát pucolja (sok a sírós asszony), van, aki a répát, míg mások a paprikát mossák, vágják vékony szeletekre.

– Elég vékony lett? – kérdezik az asszonyok a klub­vezetőtől a felkarikázott répát mutatva, ám megtudjuk, nem eléggé, még kisebb méretre kell állítani a szeletelőt.

Gazdag program

A klubnak egyébként negyven tagja van, és rendszeresen tartanak klubfoglalkozásokat, árulja el Hegedűs Zoltánné. Megünneplik a születés- és névnapokat, a nagyobb ünnepeket, sokat kirándulnak.

Ilyenkor, szeptemberben pedig elkészítik a híres csalamádét. A családi napon értékesítik becsületkassza formájában – sorban állnak érte a nyékládháziak –, a bevételt a klubprogramokra fordítják.

Közben az első adag káposztát már bele is öntik a hatalmas szüreti kádba, abban forgatják majd össze a sok zöldséget a sóval.

– Az előző években egy nagy nejlonzsákban kevertük, az idén változtattunk a módszeren – árulják el az ­asszonyok.

Hegedűs Zoltánnétól megkérdezzük, mi lehet a titka a csalamádé sikerének.

– Nem kerül bele víz egy csepp sem, csak amennyit a sótól és az ecettől engednek a hozzávalók. A kész csalamádét üvegekbe töltjük, melyeket szépen feldíszítünk – válaszolja.

ÉM-HM


Szabó-Orosz Mónika (balról) és Baráth Enikő címkézték és díszítették az üvegeket.
Gesztely - Nagy munkában voltak a gesztelyi polgármesteri hivatalban keddi látogatásunkkor: befőttesüvegeket címkéztek. A település is készül ugyanis a megyei közfoglalkoztatási kiállításra és vásárra, amelyet immár ötödik alkalommal rendeznek meg pénteken és szombaton a megyeszékhelyen. Finomsá...

Petercsák Sándorné
Miskolc - Hogyan tegyük el télire a szedret? – kérdeztük az eladókat a Búza téri piacon. Ízvilág oldalunkon a befőzésről, téli tartósításról olvashatnak, és ellátogatunk Forróra is. Mélyhűtővel, befőttes üvegekkel felvértezve igyekszünk átvinni a télbe a terméseket. Ideális esetben saját kiskert...Nyékládháza.
BOON.HU

További hírek a boon-sportoldal kategóriából


hirdetés