Friss hírek

2010.06.10. 09:08

FOCI VB -A focivébére érkezett újságírókat raboltak ki Dél-Afrikában

<p>Fegyveres rablók fosztottak ki három európai újságírót dél-afrikai szállásukon, szerda hajnalban - közölte a dél-afrikai rendőrség. Az egyik újságíró felébredt, amikor a fegyveres férfiak behatoltak. Pisztolyt szegeztek a fejéhez, majd kirabolták. A másik két újságíró nem ébredt fel, őket álmukban, szobáikat álmukban rabolták ki. A rossz közbiztonságáról ismert Dél-Afrika milliárdokat költött biztonsági intézkedésekre a focivébé miatt, igyekezve eloszlatni a félelmeket.</p>

A két portugál és egy spanyol újságíró a Johannesburgtól északnyugatra található Magaliesburgban lévő szállásukon aludtak, amikor a rablók helyi idő szerint hajnali négy órakor betörtek hozzájuk - mondta el a Mail&Guardian című dél-afrikai lapnak egy rendőrségi szóvivő. A világbajnokság biztonsági koordinációs központjából nyilatkozó rendőrezredes elmondása szerint útleveleket, ruhákat, laptopokat és fényképezőgépeket vittek el a szobákból, ahol az újságírók aludtak.

"Csak én ébredtem fel a rablókra" - mondta el a portugál Antonio Fimoes az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Elmondása szerint az egyikük ekkor egy pisztolyt szegezett a fejéhez, hogy csendben maradjon, miközben társa kifosztotta a szobát.

A támadásban senki sem sérült meg, de az újságírókat erősen megrázta az eset - mondta el a rendőrség szóvivője. Fimoes valószínűleg emiatt jelentette csak több mint két órával később a rablást - mondta Hangwani Mulaudzi szóvivő. A rendőrezredes elmondása szerint forró nyomon vannak, és már keresik a gyanúsítottakat. Mulaudzi szerint hamarosan le fogják őket tartóztatni.

A labdarúgó világbajnokságra készülve sokan aggódnak, hogy a rossz közbiztonságáról ismert Dél-Afrika hatóságai meg tudják-e akadályozni az ehhez hasonló esetek tömeges megismétlődését. A Mail&Guardian ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy a biztonsági felkészülés részeként Dél-Afrika 665 millió dél-afrikai randot (20,2 milliárd forint) költött speciális berendezésekre, és további 640 millió randot (19,5 milliárd forint) a csak a világbajnokság biztonságára ügyelő 41 ezer rendőr kivezénylésére. "A biztonsági aggodalmak azonban nem szűntek meg" - írta a dél-afrikai lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!