Nyékládháza ünnepe: 85 esztendeje egyesült Mezőnyék és Ládháza

Nyékládháza ünnepe: 85 esztendeje egyesült Mezőnyék és Ládháza
© Fotók: Ádám János
Nyékládháza – Egy dinamikusan fejlődő kisvárossá nőtte ki magát Nyékládháza.

Igazi ünnepi hétvégét varázsoltak Nyékládházára. Előbb szombaton megrendezték a 13. Nyékládházi Tónapot az István-tó partján lévő önkormányzati pihenőháznál. A már hagyománnyá lett rendezvény részeként igazi kuriózum volt a Nyékládházi Hagyományőrző Fogathajtó Verseny.

A vasárnap a jubileumi városnapé volt, ünnepségen emlékeztek meg arról, hogy 85 éve egyesült Mezőnyék és Ládháza, illetve idén 100 éves a nyékládházi kavicsbányászat.

Elszármazottakkal

A Kossuth Lajos Általános Iskolában megtartott ünnepségre a város hazahívta elszármazott szülötteit. Az ünnepi műsorban színpadra lépett például Kiss Mari színművésznő is. Stílusosan Ady Endre Föl-földobott kő című versét adta elő.

varosnap-09-aj

Az 1932-ben két település, Mezőnyék és Ládháza egyesüléséből létrejött Nyékládháza 2003-ban városi rangot kapott.

Mezőnyék a honfoglaló Nyék törzsről kapta a nevét. Ládháza neve a Lád személy- vagy nemzetségnévből ered. A történelem során mindkét település sok pusztulást látott – a tatár és a török többször felégette –, de mindig újra benépesültek. Egészen 1852-ig „nyéki puszta” néven ismeretes a hely.

Páratlan adottságok

Urbán Sándorné polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a más adottságokon kívül Nyékládháza legnagyobb értéke, hogy az emberek szeretnek itt élni. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy egyre több család választja a települést lakhelyének.

„Egy páratlan természeti adottságokkal megáldott, igazi otthont nyújtó település a miénk, hegyekkel, völgyekkel, tavakkal. Egy olyan környezet, amelyben jó élni és dolgozni, amelyben jó családot alapítani és jövőt tervezni, melyben jó vállalkozni és gazdálkodni…”

ÉM-SZB