Friss hírek

2007.12.10. 11:09

Elárasztották Hollandiát a lengyelek - várniuk kell a bolgároknak és románoknak

<p>A románok és bolgárok valószínűleg még 2009 után is csak engedéllyel vállalhatnak munkát Hollandiában. A hágai parlamentben a héten vitatják meg az ország szociálpolitikáját, és a kormánypártok szerint előbb az új tagállamokból, főként Lengyelországból érkezettek jelentette szociális problémákat kell megoldani, mielőtt további nyitásra szánnák el magukat.</p>

Korábban a hágai kormány azt ígérte, hogy 2009 után már a két, idén csatlakozott országot sem éri hátrány a holland munkaerőpiacon. A lengyelek 2004 óta igen nagy számban érkeztek Hollandiába, számukat csaknem 100 ezerre becsülik, és jelentős beilleszkedési nehézséggel küzdenek. Nem tanulják meg a nyelvet és a közvélemény szerint antiszociálisan viselkednek, gyakran kerülnek összetűzésbe a helyi lakossággal. Korábban már felmerült, hogy csak akkor kapjanak tartózkodási engedélyt, ha egyfajta integrálódási vizsgát tesznek, ez azonban ellentétes az uniós törvénykezéssel.

Piet Hein Donner szociálpolitikai miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal és a munkaadókkal közösen keresnek megoldást a kelet-európaiak túlzott koncentrációjából adódó gondokra. Általános vélekedés szerint le kell vonni a tanulságot a hatvanas években érkezett bevándorlókkal szemben elkövetett hibákból. Akkor azt gondolták, hogy a vendégmunkások csak átmeneti ideig tartózkodnak majd az országban, ezért nem fordítottak elegendő figyelmet integrációjukra, illetve csak akkor kaptak észbe, amikor már a második generáció beilleszkedési problémáival szembesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!