Nyárra átköltözik új épületébe a megyei könyvtár

A Megyei könyvtár új épülete
A Megyei könyvtár új épülete
Debrecen – Hamarosan elkészül az új megyei könyvtár Bem téri épülete, nyáron már az új épületben fogadják az olvasókat. A könyvtár jelenlegi, Piac utcai épületében új könyveket már nem adnak ki kölcsönzésre.

Filep Miklós a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Intézményfenntartói Főosztályának vezetője elmondta: az 1,4 milliárd forintos beruházás állami címzett támogatásból és a megyei önkormányzat hozzájárulásából valósul meg. a több, mint 4000 négyzetméter alapterületű intézményben.

Az épületről

A 4000 m2 alapterületű új könyvtárépület a Debrecen, Bem tér 19.számú telekre épül, 370 ezer könyvtári dokumentum kap helyet majd benne. A telek 50,0 m mély és 88,45 m hosszú saroktelek, amelyet észak felől a kórház területe, keleti irányból a Kórház utca, délről a Hadházi út, nyugat felől a Bem tér határol.

A földszinten gyermekrész, infotéka, előadóterem és az olvasóterem található. Az első emeletre a könyvkiadó terek, a másodikra a gyűjtemények kerültek.

A régi megyei könyvtár állományát várhatóan ez év nyarára költöztetik át a május elsejétől hivatalosan is Méliusz Juhász Péter Megyei könyvtár és Információs Központ nevet viselő intézménybe. A könyvtár jelenlegi, Piac utcai épületében új könyveket már nem adnak ki kölcsönzésre.

Kapcsolódó anyagok:

  • Megyei könyvtár: költözés miatt változás
  • Jól haladnak a könyvtárépítéssel
  • Debreceni Könyvszemle: az elpusztíthatatlan olvasó ünnepe