Nyáron is várják a miskolci, az ózdi és a sátoraljaújhelyi kis betegek a gyógyító meséket

Nyáron is várják a miskolci, az ózdi és a sátoraljaújhelyi kis betegek a gyógyító meséket
Miskolc, Ózd, Sátoraljaújhely – Ha nyár, akkor szünidő, felhőtlen játék, vízpart, nyaralás – ideális esetben. A betegség azonban ilyenkor sem megy szabadságra, nyáron is sok gyermek kényszerül baleset, fertőzés vagy krónikus betegség miatt a kórházi falak közé.

Az ő napjaikat teszik vidámabbá a K&H gyógyvarázs mesedoktorok, akik gyógyító történeteikkel lopnak örömöt a beteg gyerekek napjába az ország 45 kórházában – köztük a Miskolci Semmelweis Kórházban, valamint az ózdi és a sátoraljaújhelyi kórházban is. Az önkéntes programra bárki jelentkezhet, aki meséjével hozzá szeretne járulni a kicsik lelki egészségéhez, testi gyógyulásához.

A nyár nemcsak szabadságot és szünidőt jelent, számos veszély is leselkedik ilyenkor a gyerekekre: a hőség miatt könnyen kapnak napszúrást, hőgutát, a melegben gyorsan romló ételek gyakran okoznak fertőzést, a medence csúszásveszélyes, de görkorcsolyával és biciklivel is könnyen lehet sérüléseket szerezni. Rosszabb esetben ezek mind néhány napos kórházi tartózkodást jelentenek. Azért, hogy a gyerekek a nagy melegben és a nyári időszakban is jobban viseljék a bezártságot, a K&H gyógyvarázs mesedoktorai ilyenkor is vidám történetekkel szórakoztatják őket a kórházakban.

Az Erzsébet Kórház és a Miskolci Semmelweis Kórház másfél éve, míg az Almási Balogh Pál Kórház egy évvel ezelőtt csatlakozott a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programhoz, amelynek köszönhetően Miskolcon 275, Ózdon és Sátoraljaújhelyen pedig 12 lelkes önkéntes látogatott el a gyermekosztályra, hogy meséjükkel elfeledtessék a gyerekekkel a kórházi légkört, kiszakítsák őket a fehér falak közül. De nemcsak itt gyógyítanak a mesedoktorok – az ország 45 kórházában eddig összesen 9400 alkalommal loptak derűt a kis betegek napjába az önkéntes jótevők.

 

A mesélők ugyanakkor nemcsak a gyerekeknek segítenek – szabadidőt jelentenek az örökös „szolgálatban” lévő szülőknek és a kórházi szakápolóknak is. A mesedoktoroknak pedig felejthetetlen élményt jelentenek a csillogó szemek, és a tudat, hogy valami jót tettek a beteg gyerekekért.

„Nagylányommal együtt jelentkeztem a közeli kórházba, ahol csodálatos órákat töltöttünk el a műtétre váró gyerekek között. A meseolvasás mellett beszélgettünk, megvitattuk az élet nagy dolgait, és jókat nevettünk együtt. Felejthetetlen érzés az a rengeteg szeretet és hála, amit a gyerekektől kaptunk, és felemelő volt látni azt is, hogy 20 éves lányom mekkora szeretettel és segíteni akarással fordult a kicsik felé. Biztos vagyok benne, hogy ez az élmény meghatározza a személyisége fejlődését, és ezáltal még jobb emberré válhat!” – mondta el H. Anikó mesedoktor.

Miskolcon, Ózdon és Sátoraljaújhelyen is hetente egyszer látogathatnak el az önkéntesek a gyerekosztályra.

Mesedoktornak bárki jelentkezhet, aki kedvet érez hozzá, hogy jobbá tegye egy beteg kisgyerek napját – csak regisztrálnia kell a khgyogyvarazs.hu oldalon, és már ki is választhatja a számára legmegfelelőbb kórházat és időpontot.