Nyáron is előfordulhat szénmonoxid mérgezés – RTL Híradó

Hazaengedték a kórházból azt a 16 éves lányt és édesanyját, akik szerda este szenvedtek szénmonoxid mérgezést Budapesten. Az asszony a fürdőszobában talált rá lányára, és mire a mentők kiértek, ő is rosszul lett. A vízmelegítő égésterméke áramlott vissza azért, mert valószínűleg egy “légdugó” keletkezett a kéményben, a nagy meleg miatt. A szénmonoxid mérgezés nyáron ritka, de azért előfordul, ezért a szakemberek óvatosságra intenek – számolt be az RTL Híradó. A laksában 500-szoros volt a szénmomnoxid koncentráció, de a házban is több helyen volt magasabb a normálisnál a mérgezés után. Éppen ezért 75 lakásból csaknem száz embert menekítettek ki a tűzoltók. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológai osztályvezetője szerint anya és lánya a szénmonoxid mérdezés miatt eszméletét vesztette, majd halmozott epilepsziás roham zajlott le náluk.

A szakemberek szerint a vízmelegítő égésterméke áramlott vissza a lakásba. A kéményseprők csütörtökön a kéményt is ellenőrizték, és mindent rendben találtak. Így valószínűleg egy úgynevezett légdugó alakult ki a kéményben, a rekkenő hőség miatt. A nagy meleg miatt ugyanis a kémény egy pár fokkal hűvösebb, és nem tudott kialakulni az áramlás. Azt, hogy a gázkészülékkel minden rendben volt-e, még vizsgálják. A gázt folyamatosan kapcsolják vissza a házban.

A szakemberek szerint még ilyen kánikulában is előfordulhat szénmonoxid mérgezés, akkor is, ha a kémény egyébként teljesen jól működik. Ezért úgy vélik, az a legbiztonságosabb, hogyha az ilyen lakásokba szénmonoxid mérőt szereltetnek be.