Nyári diákmunkára várják a fiatalokat Borsodban is

Akt.:
Diákmunkások tavaly a felsőzsolcai önkormányzat alkalmazásában
Diákmunkások tavaly a felsőzsolcai önkormányzat alkalmazásában - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Július elsejével indul az országos program a megyében is.

Idén is lehet jelentkezni a „Nyári diákmunka” programra. A Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett ez évben is elindítja a munkaerő-piaci programot.

Célja, hogy – prevenciós jelleggel – már diákkorban elősegítse a fiatalok munkához jutását, és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja. Lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is. A programban a foglalkoztatást biztosító – és így támogatható – munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehet.

Munkaviszony keretében

A programban a diákok csak a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyban foglalkoztathatóak, ennek megfelelően támogatás is csak munkaviszony keretében történő foglalkoztatáshoz nyújtható.

A központi program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények legfeljebb 2 hónap időtartamra, 2017. július 1. és 2017. augusztus 31. közötti időszakra támogatást igényelhetnek a 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához. A munkaadók számára a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát térítik meg.

A járási hivatalon át

A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell – szintén a munkaviszony kezdete előtt – a járási hivatal foglalkoztatási osztályára befáradnia annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.

A támogatás kizárólag a járási hivatal foglalkoztatási osztálya által a munkaerőigényre közvetített diák foglalkoztatásához nyújtható.

ÉM