“Nyaral” a véradók kedve is

A DVTK focistái (képünkön Ivan Rados) gyakran kampányolnak a véradás érdekében - illusztráció
A DVTK focistái (képünkön Ivan Rados) gyakran kampányolnak a véradás érdekében - illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Borsod-Abaúj-Zemplén – A nyár mindig nehezebb időszak a véradást szervezők számára, többek közt az időjárás is nehezíti munkájukat.

Tudatosan készült a Magyar Vöröskereszt a nyárra, ilyenkor ugyanis sokkal kevesebben adnak vért, ami a nyár végére már gondot szokott okozni a vérellátásban. Éppen ezért indították el június 17-én az Adj vért és add tovább! néven futó kampányukat, amellyel arra akarják sarkallni a vér­adókat, hogy vigyenek magukkal mást is.

Nehezebben mozdulnak ki

A nyári időszak ugyanis az a része az évnek, amikor a legkevésbé adnak vért az emberek. Ennek egyik oka, hogy sokan mennek nyaralni, utaznak el, vagy töltik olyan programokkal az idejüket, ami miatt nem jön szóba a véradás, tudtuk meg Gál Bélától, a Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársától.

„Ugyanakkor az időjárás is olyan tényező, ami befolyásolja a véradók kedvét, rosszabb időben nehezebben mozdulunk ki otthonról, a nagy melegben pedig nem sokan vállalkoznak arra, hogy véradáshoz nyújtsák a karjukat” – teszi hozzá.

A Magyar Vöröskereszt igyekszik alkalmazkodni ehhez a helyzethez, és „helybe vinni” a véradásokat, szinte minden nagyobb rendezvényen, fesztiválon ott vannak megyénkben is. Olyan helyszínt választanak ki – például bevásárlóközpontok vagy plázák –, ahol klimatizált, komfortos környezetben van lehetőség a véradás megszervezésére, de rendelkeznek véradókamionnal, míg a területi vérellátóbusszal, amelyekben szintén kellemes hőfokot biztosítanak.

A kampányuk során ajándékokkal kedveskednek a véradóknak, például a vércsoportjuk jelölésével ellátott karkötővel. Jelen vannak az interneten a veradas.hu oldalon, ahol naprakészen, egy hónapra előre rá lehet keresni, milyen eseményen lesznek jelen, hol lehet a legközelebb vért adni. De ott vannak a közösségi oldalakon, és mobilapplikációjuk is van, hogy könnyebben elérjék a fiatalokat.

Tiszaújvárosban, Miskolcon…

A közeljövőben a Triatlon Nagyhéten Tiszaújvárosban, míg Miskolcon augusztus 8-án a Lecsófesztiválon és az augusztus 20-i ünnepségen lesznek jelen, de az oldalukon ezek mellett is számtalan megyei eseményt és helyszínt lehet találni, ahol van lehetőség vért adni és ezzel életet, életeket menteni.

ÉM-HI
hirdetés
hirdet�s