Nyár nyitány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Akt.:
Nyár nyitány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Nyár nyitány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Miskolc – Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az idei szezonra vonatkozó idegenforgalmi koncepciója.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nyári idegenforgalmi idény legfontosabb rendőri feladata a turistaforgalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű térségek, helységek közbiztonságának, közrendjének megszilárdítása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése, valamint az idegenforgalom zavartalanságának és az üdülővendégek nyugalmának biztosítása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mindezen célok megvalósítása érdekében kidolgozta a 2014-es évre nyári turisztikai idényre vonatkozó koncepcióját.

Ennek alapján többek között a rendőrség:

  • A belföldi- és idegenforgalmi szempontból frekventált területeken idegen nyelvet beszélő járőrök részvételével állandó és látható rendőri jelenlétet biztosít. Ilyen területek a megyében elsősorban: Miskolc-Lillafüred, Miskolc-Tapolca, Miskolc-Diósgyőr, Miskolc belvárosa, továbbá Aggtelek, Jósvafő, Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Mezőkövesd-Zsórifürdő, Bogács, Tiszaújváros.
  • A nyári időszakban fokozott és összehangolt bűnügyi, ifjúságvédelmi, közrendvédelmi, közlekedésbiztonsági, idegenrendészeti ellenőrzéseket hajt végre.
  • A több idegen nyelven elkészített bűn- és baleset-megelőzési mozgóképes tájékoztató anyagokat eljuttatja a turisztikailag frekventált távolsági busz és vonat pályaudvarokra.
  • A bűnmegelőzés érdekében a rendőrkapitányságok kapcsolatot tartanak a területileg illetékes szállóhelyekkel.
  • Részt vesz a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság munkájában.
  • A szabadvizek, bányatavak, horgásztavak környezetében ellenőrzéseket hajt végre a vízzel kapcsolatos jogsértések, balesetek megelőzése céljából.
  • Az áldozattá válás elkerülése érdekében az illetékességi területen található strand- és gyógyfürdőkre vonatkozóan komplex bűnmegelőzési figyelemfelhívó programot működtet.
  • A turisztikai szempontból kiemelkedő forgalommal rendelkező, fokozottan veszélyes útszakaszokon, a frekventált hétvégi időszakokban folyamatos rendőri jelenlétet biztosít, figyelemmel kíséri a forgalom alakulását, szükség esetén forgalomirányítási feladatokat hajt végre.
  • Az eredményesség érdekében az akciók során együttműködik a Polgárőrséggel és a társhatóságokkal.
  • A külföldiek sérelmére elkövetett jogsértésekkel kapcsolatos panaszfelvételi munka folyamatossága és zökkenőmentessége érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában (3527 Miskolc, Szeles út 73, telefon: 46/514-506), állandó 24 órás idegen nyelvű panaszfelvételi lehetőséget biztosít. Emellett a megye valamennyi rendőrkapitányságán szükség esetén tolmácsok segítik a rendőrök ez irányú tevékenységét.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –