Nyár? Jöhet a kovászos uborka

Nyár? Jöhet a kovászos uborka
Borsod-Abaúj-Zemplén – Mi a kovászos uborka elkészítésének titka?

A legtöbb családban anyáról lányára száll az elkészítés tudománya. Sokan vannak, akik nemcsak uborkát, hanem más zöldségeket is szívesen kovászolnak, mint például káposztát.

No de nézzünk egy egyszerű kovászosuborka-receptet­­­!

– ÉM –


Kovászos uborka

Hozzávalók:

2,5 kilogramm kovászolni való uborka, 6 dekagramm só, 2 csokor kapor, 25 dekagramm kenyér, 1 fej fokhagyma, 2 liter meleg víz

Elkészítése:

Az uborkákat vízbe áztatjuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz. Az uborkákat bepakoljuk a 3 literes befőttesüvegbe, rádobáljuk a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakjuk a másik csokor kaprot, felöntjük körülbelül 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret.

Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, körülbelül 3 napig a napon hagyjuk. Ha jónak gondoljuk, akkor kiveszünk egy darabot belőle, leöblítjük és megkóstoljuk. Ha elég érett, leszedjük róla a kenyeret és a kaprot.

Kisebb befőttesüvegekbe vagy műanyag dobozba tesszük, egy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, valamint rádobáljuk a fokhagymákat is.