Nyakó István: Amíg Varga Mihály a listán van, addig biztosra vehetõ, hogy lesz svéd modell

Amíg Orbán Viktor volt pénzügyminisztere rajta marad a Fidesz országos listáján, addig biztosra vehetõ, hogy kormányra kerülve a Fidesz bevezeti a svéd modellt – jelentette ki az MSZP szóvivõje szerdán Varga Mihály eheti kaposvári fórumán elhangzottakra hivatkozva. Eszerint Varga Mihály kitart a svéd nyugdíjmodell mellett – mondta Nyakó István, aki azt kéri Orbán Viktortól, hogy vallja be: bevezetik ezt a megoldást, vagy vegye le Vargát a választási listáról – miként tették a múlt héten Mádi Lászlóval, aki az ingatlanadó mellett érvelt egy szakmai fórumon. Nincs döntés arról, hogy Katona Tamást indítják Hagyó Miklós helyett a XII. kerületben – mondta még Nyakó.

Már a fáradságot sem veszik a Fideszben, hogy tagadják, be akarják venni a svéd modellt, sõt, egyre többször beszélnek errõl – mondta Nyakó István szerdán, sajtótájékoztatón. A szóvivõ arra hivatkozott, hogy Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, az Orbán-kormány második pénzügyminisztere egy kaposvári fórumon azt mondta: kitart a svéd modell mellett – közölte Nyakó István.

Az MSZP szóvivõje szerint a színfalak mögött gõzerõvel zajlik a modell elõkészítése, és ennek feladata Varga Mihályé – mondta az MSZP szóvivõje. Orbán Viktor azért kezeli másképpen Varga Mihályt, mint Mádi Lászlót, mert tényleg ezt tervezik – tette hozzá. Ezért szerinte Orbánnak két választása van: bevallja szándékukat, vagy leveszi Varga Mihályt a Fidesz országos választási listájáról.

Kérdésre válaszolva Nyakó István azt mondta, hogy nincs még döntés Hagyó Miklós megüresedett XII. kerületi egyéni választókerületi képviselõjelölti helyének sorsáról, vagyis arról, hogy Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkárt indítják. A szóvivõ azt is mondta, hogy Hagyó Miklós keddi visszalépésével többé nincs Hagyó-ügy. Nem válaszolt viszont arra a kérdésre, hogy mit terveznek Hatvani Csaba VI. kerület alpolgármesterrel. A Fidesz és a KDNP szerdán arra kérte az MSZP-t, hogy léptesse vissza õt a képviselõ-jelöltségtõl, mert ellene már elindult a büntetõeljárás gazdasági bûncselekmények gyanúja miatt, míg Hagyóval szemben még nem, mégis visszavonulásra bírták rá a szocialisták. Nyakó István az MSZP közleményére hivatkozott Hatvani Csaba ügyével kapcsolatban, ami azonban akkor még nem jelent meg.

A Fidesz célja ezekkel az ügyekkel az, hogy elterelje a figyelmet három kínos tényrõl – mondta Nyakó István. Eszerint arról, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke arról beszélt, hogy igenis kétharmadot akarnak a parlamentben és ezzel megváltoztatni az alkotmányt, arról, hogy bevezetnék a svéd modellt, és hogy kell az ingatlanadó – mondta Nyakó István.