Nulla rúpiás bankjeggyel a korrupció ellen

Egy indiai lobbicsoport nem mindennapi ötlettel venné fel a harcot az országban burjánzó korrupció ellen: nulla rúpiás bankjegyeket nyomtattak. Az AFP szerdai tudósítása szerint A bankjegy nagyon hasonlít az 50 rúpiásra. Ugyanúgy megtalálható rajta Mahatma Gandhi, a függetlenségi vezér arcképe, mint a többi bankón. Ám a feliratok mások: nem csak a nulla rúpia jelzés furcsa, hanem az a szlogen is, hogy töröljük el a korrupciót minden szinten. Emellett az a felirat is szerepel az ál-bankjegyen, hogy “igérem, hogy sosem fogadok el vagy adok kenõpénzt.”

Indiában hatalmas gondot jelent a korrupció. AZ emberek gyakran kényszerülnek kenõpénzt adni a kórházakban, hivatalokban, hogy elintézzék az ügyeiket. A kormányfõ uygan többször is elítélte már a csúszópénz elfogadását, ám eddig nem javult a helyzet. Sõt: a Transparency International jogvédõ szervezet szerint a világ korrupciós “ranglistáján” India a 72.-rõl a 85. helyre csúszott vissza a 180 országot vizsgáló jegyzéken.

A nulla rúpiás bankót egy Amerikában élõ indiai professzor találta ki. Szerinte egy ilyen lépéssel sikeresen fel lehet venni a harcot a mindent átszövõ korrupció ellen. Úgy vélte, hogy az elkövetkezõ években ez megváltoztathatja az emberek gondolkodását és cselekedeteit is. Eddig egymillió bankjegyet nyomtatott ki a lobbiszervezet Indiában. Egy indiai számítógépes szakember azt mondta: õ már használta a nullás bankót. Egy adóhivatalban egy ügyintézõ nem akarta elvégezni a munkáját, amíg nem ad neki 500 rúpiát. A férfi átadta a nullás bankót, az ügyintézõ pedig nem merte elfogadni, inkább megcsinálta, amit kellett.