NOX: fantáziavilágba csöppenünk

Debrecen – Akár a jó bor, az idő múlásával a Nox is egyre jobb lesz – vallja a NOX együttes két tagja, Péter Szabó Szilvia és Nagy Tamás. Március 14-én újra el akarják varázsolni a közönséget a Főnix Csarnokban.

Az utánozhatatlan hangzásvilágú zenekar másfél éve, a Ragyogás című produkciójával már elkápráztatta a Főnix Csarnokot megtöltő emberáradatot, s most hasonló tettre készül. Március 14-én, jövő szerdán kinyílik az Örömvölgy kapuja, azaz kezdetét veszi az országos (vár)turné. A népszerű zenekar tagjai készséggel válaszoltak kérdéseinkre.

– Sajátos arculata, világa, lényegében magánmitológiája van a NOX-nak, ahogy azt a közönség már megszokhatta, megkedvelhette. Mennyi saját ötletet tudtok ebbe belevinni Tomival, és mennyi az, ami a menedzsment keze munkáját dicséri? Melyek azok a konkrét arculati elemek – sőt, koreográfiai, zenei megoldások, dalszerzés –, amelyek közvetlenül Tőletek származnak?

Péter Szabó Szilvia: – Nem titok, a NOX produceri koncepció alapján jött létre és dolgozik azóta is, de ami a legfontosabb: nem kényszerítenek bele olyan dolgokba, amit mi ne szeretnénk. Jelenleg a stáb 60 főből áll, viszont van egy 15 tagból álló állandó kreatív csapat, amely dönt mindenféle kérdésben. Ebben a társaságban mindenkinek van szavazati joga, így nekünk is; úgy fogalmaznék, az ötletek tekintetében nem sodródunk az árral, de nem is mi adjuk meg az irányvonalat. Az adott kérdésekben mindenki elmondja a véleményét, de a végső szót a producer mondja ki.

– Eléggé másfelé mentetek el az első lemez képviselte irányvonaltól, az elektronizált népdalfeldolgozásoktól, amelyek persze szintén sajátos színfoltot jelentettek a hazai zenei palettán. Milyen szemmel tekintetek azokra az időkre? Szeretitek-e azokat a dalokat, lesznek-e még hasonlóak, avagy netán az is felmerült bennetek, hogy ez egyfajta zsákutca volt?

Nagy Tamás: – Minden egyes lemezünk között van különbség, a változás minden egyes produkciónkon tettenérhető, viszont egyvalami közös és állandó: a NOX-os hangzásvilág. Úgy gondolom, nincs miért szégyenkeznünk a korábbi munkáink miatt, minden, amit eddig készítettünk, vállalható, és vállaljuk is. Mindenből tanultunk, az eddigi lemezeinkre is szükség volt, hogy eljussunk oda, ahol most tartunk. Az Örömvölgy az eddigi legkiforrottabb lemezünk, idő is volt a munkálatokra (1 évig készült), illetve most már rendelkezünk azzal a rutinnal, ami elengedhetetlen egy jó album elkészítéséhez.

Péter Szabó Szilvia: – Az Örömvölgy zenei világa szinte mindenkinek mást jelent, van, akinek rockosabb, mint az előzőek, de olyanok is akadnak, akik szerint érzelmesebbek, mint a korábbi lemezek. Számunkra az Örömvölgy a NOX által alkotott fantasy-világ, egy olyan életérzés, ami belőlünk jön. Mivel várturné keretében járjuk az országot, ezért választottuk a középkort a megjelenítendő világnak.

– Az élőzenét az elmúlt évtizedben sokan temetni kezdték, jelentősen visszaesett iránta a kereslet, sorra zártak be a klubok, tették le a lantot a bandák. Aztán a kilencvenes évek végétől mintha új erőre kapott volna az igényes koncertzenélés, régi csapatok alakultak újjá, egyre több lett az élő buli, fesztiválokkal lassan Dunát lehet rekeszteni. És a NOX is tudatosan az ízig-vérig élő produkciók felé fordult. Szerintetek mi lehet a titka annak, hogy az élőzene képes volt visszahódítani a közönséget, képes volt hamvaiból feltámadni?

Péter Szabó Szilvia: – A közönség mindig is vevő volt az élő műsorokra, hiszen hiába nyújt tökéletes hangzást egy cd, a színpadon elhangzott daloknak igazi varázsuk van. Azoknak, akik kíváncsiak ránk, és kifizetik a belépőjegyek árát, minőséget kell adni, és erre szép lassan mindenki rájön. A NOX 2004 végétől csakis élőben szólal meg a színpadokon, de úgy érzem, a korábbi haknizásokra is szükség volt, hogy tapasztalatot szerezzünk.

Nagy Tamás: – Amikor arról döntöttünk, hogy csakis saját, élő produkciókkal lépünk fel, sokan kamikazeakciónak tartották a tervünket, de az élet minket igazolt. Természetesen van rizikó a dologban, hiszen „ki kell termelni” azokat a költségeket, amik egy-egy koncerttel járnak, de ez nem a mi dolgunk, nekünk a színpadon kell teljesítenünk. Zenészként számomra azért van szükség a telt házas koncertekre, mert akkor egészen más, szinte euforikus a hangulat, ugyanúgy, ahogy a legutóbbi Főnix csarnokbeli fellépésünkkor volt. Másrészről hazánkban is presztízskérdést jelent a szakmán belül, ki tud telt házas koncertet csinálni a budapesti Papp László Arénában, vagy a Főnix Csarnokban. Viszont a bevétel meghatározza a jövőnket, ugyanis a nyereséget mindig visszaforgatjuk a produkcióinkba, ezért tudunk mindig egy lépcsőfokkal feljebb lépni a látvány és a hangzás terén. Bízunk benne, hogy a fejlődésünknek most is sok szemtanúja lesz Debrecenben, és a Ragyogás után az Örömvölgy című produkciónkra is megtelik a Főnix.

Kedvezményesen

A Hajdú-bihari Napló előfizetői 500 Ft kedvezménnyel – 4990 helyett 4490 Ft-ért – válthatnak belépőt a március 14-ei NOX-koncertre a Napló-székházban (Debrecen, Dósa nádor tér 10.), korlátozott számban. A gyermekeknek 12 éves kor alatt – szülői felügyelettel és diákigazolvány felmutatásával – a koncertre való belépés ingyenes! Jegyek elővételben, 4990 Ft-ért a következő helyszíneken is kaphatók: Lovarda, Mezon, Tourinform, Pont iroda, Cora, Plaza Parfüméria, Tourinform.