Nowotny: a támogatott országoknak le kell mondaniuk költségvetési szuverenitásuk egy részéről

  Bécs, 2012. május 10., csütörtök (MTI/Reuters/APA) – Az uniós támogatásban részesülő országoknak a költségvetésük alakításában élvezett szuverenitásuk egy részéről le kell mondaniuk az EU javára – mondta Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja.

Nowotny egy csütörtöki bécsi bankárkonferencián ugyanakkor óvott attól, hogy a gazdasági szükségprogramok keretében túl ambiciózus célokat tűzzenek ki, mert ezek későbbi módosítása megrendítheti a befektetői bizalmat, és teret kell hagyni a növekedésnek is.
“A konszolidációs csomagokat a növekedési kilátások osszefüggésében kell értékelni” – mondta Nowotny. Hozzáfűzte, hogy “lehetséges és szükséges is növekedési stratégiákkal párosítani a konszolidációt”, bár kétségtelen, hogy a költségvetési konszolidációs intézkedéseknek rövid távon negatív hatásuk van.
Hangsúlyozta viszont, hogy nem látja alternatíváját a speciális támogatási programok keretében kidolgozott eljárásoknak, és a támogatott országoknak, Görögországnak, Írországnak és Portugáliának tartaniuk kell ezt az irányvonalat.
A bankelnök szerint a jelenlegi válságból eredő problémákat nehéz megoldani, de Európa gazdaságilag és politikailag megerősödve kerülhet ki a krízisből. Már most világos, hogy az európai gazdaságpolitikának a válságra adott válaszai lényegesen előbbre vitték az integrációt.
“A válságot ki lehetne használni arra, hogy a nemzeti érdekeken felülemelkedve elérjük az EU mélyebb integrációját” – mondta.
Görögországról Nowotny úgy vélekedett, hogy korai lenne foglalkozni Athén esetleges kilépésével az euróövezetből, de világossá tette, hogy az ország nem számíthat további külső segítségre, ha nem folytatja a reformokat. Aggasztónak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a megoldás kulcsa a görög kormány kezében van.További hírek a Nagyvilág kategóriából